La Generalitat ha planificat una estratègia conjunta entre tots els agents de salut del territori. Es concentren els serveis d’atenció primària per facilitar la feina dels professionals i garantir l’atenció a la ciutadania, davant la situació provocada pel coronavirus
L’àmbit territorial del Baix Llobregat Delta-Litoral i L’Hospitalet de Llobregat està duent a terme una reorganització de l’atenció primària i de la capacitat d’hospitalització a la demarcació per fer front a l’augment de casos del nou coronavirus SARS-CoV-2.
Això a la pràctica implica el tancament de CAPs a la majoria de poblacions del Baix Llobregat, per tal de destinar el personal que quedi alliberat de l’atenció primària a frenar la pandèmia, donant suport allà on sigui més necessari.
Segons un comunicat de Salut, “l’estratègia es basa en el treball conjunt dels serveis d’atenció primària, hospitals i centres sociosanitaris del Sistema de Salut de Catalunya (SISCAT)”.
Davant la situació d’excepcionalitat, el mateix comunicat explica que “s’estan adoptant mesures en els centres sanitaris segons la disponibilitat de professionals i per garantir les condicions de seguretat en la prestació de l’assistència sanitària.
Al mateix temps s’ha indicat la previsió d’activació de la contingència de concentració presencial màxima als punts d’atenció continuada (PAC) que es determinin i als centres d’urgència d’atenció primària (CUAP) reforçant-los. La resta de professionals hauran de donar resposta de suport als dispositius d’internament (sociosanitaris/hospitals), residències o espais que s’habilitin”.
Així doncs, l’objectiu últim de la mesura sembla que és el de garantir la disponibilitat de professionals i donar prioritat al suport a l’atenció a domicili i a residències, o d’altres necessitats que previsiblement sorgiran.
Des del dia 24 l’activitat presencial dels següents municipis es realitza a:
- L’Hospitalet de Llobregat: CAP Bòbila, CAP Florida, CAP Collblanc, CAP Torrassa, CAP Just Oliveras, CAP Bellvitge, CAP Amadeu Torner i CUAP Pura Fernández.
- Viladecans: CAP Maria Bernades.
- Torrelles de Llobregat: l’atenció presencial es realitzarà al CAP El Serral de Sant Vicenç dels Horts.
- Sant Climent de Llobregat: l’atenció presencial es realitzarà al CAP Maria Bernades de Viladecans.
- Sant Feliu de Llobregat, Sant Just Desvern, Sant Joan Despí: l’atenció presencial es realitzarà al CAP Rambla de Sant Feliu.
Des del dia 25 l’activitat presencial dels següents municipis es realitza a:
- Castelldefels: CAP El Castell i CUAP Castelldefels.
- Gavà: CAP Gavà 1.
- Begues: dotació assistencial bàsica, pendent de concretar horari.
- Prat de Llobregat: CAP Disset de Setembre i CUAP El Prat de Llobregat.
- Sant Boi de Llobregat: CAP Montclar i CAP Vinyets.
- Sant Vicenç dels Horts: CAP i CUAP El Serral.
- Santa Coloma de Cervelló: CAP Montclar de Sant Boi de Llobregat o CAP El Serral de Sant Vicenç dels Horts.
La resta de CAPs tanquen doncs les seves portes. Com és el cas per exemple, del CAP de Cervelló que va tancar l’atenció presencial als usuaris aquest dimecres, per agrupar els i les seves professionals amb els del CAP Vallirana; o d’Esplugues, on l’únic centre d’atenció primària (CAP) que obre al públic és el CAP Can Vidalet, ja que el CAP Lluís Millet també s’ha tancat per derivar els seus professionals.
Potenciar l’assistència no presencial
Per altra banda la Generalitat està procurant potenciar al màxim la no-presencialitat en els serveis, especialment els de salut quan no sigui estrictament necessari.
Per això recomana l’ús de la web o l’ aplicatiu La Meva Salut -que permet fer consultes, descarregar receptes per a la farmàcia, consultar els resultats de les anàlisis clíniques i les proves diagnòstiques i anul·lar o reprogramar les visites agendades amb els professionals, entre altres- i l’eConsulta de manera específica, i l’APP Stopcovid19 per al maneig dels símptomes de la malaltia.
Reaccions davant el tancament dels CAPs
Un altre dels municipis que s’ha vist afectat per aquesta reordenació de recursos ha estat Sant Feliu de Llobregat, on s’ha tancat un dels dos CAPs de la localitat. Així el CAP El Pla, tanca les seves portes i es concentra tota l’assistència primària al CAP Rambla, que a més, durant el cap de setmana també serà el centre de referència de Sant Just Desvern i Sant Joan Despí.
El consistori de la capital del Baix Llobregat, reclama en una publicació a la seva pàgina web, que “les administracions supramunicipals reforcin el sistema de salut pública com a únic garant efectiu davant d’una situació com la que estem vivint i se suma a les reiterades mostres d’agraïment civils que s’estan realitzant per agrair la tasca i donar suport als treballadors i treballadores públics de la sanitat”.
Segons l’alcaldessa de Sant Feliu, Lídia Muñoz, “aquesta situació evidencia que caldrà, com fa temps que es reclama des de la nostra ciutat, destinar els recursos necessaris a la sanitat pública i recuperar les inversions que el nostre sistema de salut va perdre a causa de les retallades”.
Font: Ajuntaments de Sant Feliu, Cervelló i Esplugues
Imatge: CAP de Cervelló (www.cervello.cat)