Àuria Grup ha presentat un ERTO que afecta 476 persones amb discapacitat. Concretament es tracta dels centres especials de treball d’Àuria Cooperativa, a Igualada; i a Àuriafil, a Esparreguera

Segons expliquen, en un comunicat, han optat per aquest recurs “excepcional” davant la impossibilitat de mantenir l’activitat laboral. Expliquen que la crisi del coronavirus afecta totalment a les seccions d’industrial i en gairebé un 85% als serveis externs. Confien que la mesura permeti “garantir la viabilitat de les empreses en el moment que es pugui retornar a la normalitat”.

En el cas d’Àuria Cooperativa l’ERTO afecta 328 persones del total de les 408 que ocupa regularment. La majoria d’elles són ocupades en les plantes de serveis industrials, línies de producció cosmètica i equips de serveis no considerats essencials. En el cas d’Àuriafil, aquest expedient afecta 148 treballadors dels 174 que ocupa regularment.

Segons manifesten, el confinament de la Conca d’Òdena, en una primera instància, i l’enduriment de les mesures de protecció entre els treballadors han fet impossible mantenir les cadenes industrials que tenen característiques de producció intensiva.

Pel que fa als serveis de suport a les persones, que es presten a través de la Fundació Privada Àuria, centralitzats en bona part en les instal·lacions de l’Avinguda Andorra d’Igualada, expliquen que se segueixen prestant per no desatendre les persones amb discapacitat o persones grans considerades col·lectius de risc i especialment vulnerables. S’han tancat els serveis de formació, inserció o teràpia ocupacional, però s’ha reforçat el personal de les llars-residències i altres serveis d’assistència domiciliària.

Reforç a les residències

Àuria Fundació ha exigit a Salut que les residències de persones amb discapacitat rebin els mateixos dispositius que les sociosanitàries. Expliquen que des que es va decretar el confinament de la Conca d’Òdena, les nou llars-residències i la residència gestionades per Àuria Fundació han alterat el seu funcionament ordinari. Només la darrera té la condició de suport permanent, és a dir, amb personal d’assistència les 24 hores del dia, però donada la situació de confinament, consideren que l’atenció a les llars-residències està sent la mateixa que a la residència.

El tancament del centre especial de treball d’Àuria Cooperativa i dels serveis de formació, inserció laboral o teràpia ocupacional, han convertit les llars-residències en pisos amb població confinada. La Fundació s’ha vist obligada a habilitar dos espais a les instal·lacions de l’Avinguda Andorra per aïllar persones que presentessin símptomes, que acullen a 27 persones provinents de diverses llars.

A causa dels canvis, des de la Fundació demanen a les autoritats sanitàries rebre els mateixos dispositius i tractament que les residències sociosanitàries atès que les persones amb discapacitat també són un col·lectiu de risc. A més, afegeixen, els hi falten equips de protecció. En aquests moments prop del 30% dels professionals de la Fundació es troben de baixa, alguns per presentar simptomatologia.

Font: ACN

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here