La situació a les residències d’Olesa, entre les que el coronavirus ha afectat especialment la de Santa Oliva i Sant Agustí, es manté estable
A data d’avui, són 37 les persones d’Olesa de Montserrat que han donat positiu en la prova del coronavirus, segons les dades facilitades pel Departament de Salut de la Generalitat a l’Ajuntament. Per a l’Alcalde, Miquel Riera, és una xifra que cal lamentar especialment per l’impacte que està tenint entre la gent gran i amb patologies prèvies. Fins ara han mort a Olesa 16 persones, de les quals 12 són interns de la residència Santa Oliva i dos de la residència Sant Agustí. La dada favorable és que no es coneixen nous contagis entre els interns de les dues residències, fet que indicaria que les mesures preses ajudarien a la contenció del brot.
Des del primer dia que va esclatar la crisi sanitària, l’Ajuntament d’Olesa ha fet acompanyament a les residències i ha fet d’altaveu de les seves demandes, per aixecar la veu d’alarma per la manca de material i personal. Tot plegat per vetllar perquè l’administració competent i que ha de vetllar per les residències geriàtriques, en aquest cas la Generalitat, acompleixi amb les demandes dels centres per garantir l’assistència als seus residents i la protecció al seu personal.
En el cas de la residència Santa Oliva, les baixes de personal (fins a 28 baixes d’una plantilla de 69 persones) van fer que la situació, diumenge passat, fos crítica, i per aquesta raó tant la gerència del centre com l’Ajuntament van reclamar una actuació de la Generalitat. La gerència de la residència també va demanar ajut a la Delegación del Gobierno, que aquest dijous es va traduir en l’arribada de la Unitat Militar d’Emergències (UME) per fer tasques de desinfecció. L’Alcalde ha precisat que, si bé la crida feta per la residència era per la manca de personal, “qualsevol ajuda és benvinguda, sigui quina sigui i vingui d’on vingui”.
Quant al personal a la residència Santa Oliva, gràcies a la reorganització feta per la pròpia plantilla i a la incorporació de cinc persones (dues arran la crida feta per l’Ajuntament a professionals de la gerontologia i tres aportades per la Generalitat), la situació s’ha estabilitzat, si bé encara fan falta noves incorporacions. Malgrat l’alt nombre de currículums fets arribar al centre, però, no ha estat possible fer més contractacions, possiblement, creu l’Alcalde, per “l’efecte por” que ha pogut propiciar el brot viscut a la residència i l’alt focus mediàtic que això ha generat. Miquel Riera també ha volgut mostrar “el reconeixement de tot el municipi per la gran tasca i el gran esforç que està fent el personal de totes les residències, especialment les més afectades per les baixes”.
A més de personal, les residències geriàtriques demanen a la Generalitat que es proveeixi de proves de test de coronavirus per al personal i els interns. En aquest sentit, l’Ajuntament d’Olesa va mantenir aquest dijous una reunió amb responsables de la residència Santa Oliva i dels departaments de Salut i de Treball i Afers Socials de la Generalitat en la qual el govern català es va comprometre a fer el major nombre de test possibles per tenir un control exacte de la situació a tots els geriàtrics.
La Generalitat permet, amb condicions, el retorn temporal i voluntari al seu domicili de persones que viuen a centres residencials, prèvia autorització del responsable higiènic-sanitari del centre
La Generalitat ha anunciat que permetrà portar a casa avis i àvies de manera temporal, i sense perdre plaça a la residència, mentre duri la crisi del coronavirus. Ara bé, hi ha un seguit de requisits estrictes per fer-ho possible.
Segons la nova instrucció aprovada per la Generalitat, l’entorn familiar del resident pot sol·licitar el retorn temporal i voluntari al seu domicili en els supòsits següents:
– Persona que viu en un centre residencial que roman estable i sense símptomes associats a COVID-19 i amb prova diagnòstica negativa.
– Persona que viu en un centre residencial que per causa no relacionada amb una infecció per COVID-19, realitza ingrés hospitalari a aguts o a atenció intermèdia, i una vegada resolt el problema i previ al trasllat té una prova diagnòstica negativa podent plantejar-se anar a domicili en comptes de la residència.
En el primer dels supòsits, es permetrà el retorn al domicili sempre que es pugui confirmar que la persona té una prova diagnòstica negativa per a infecció per COVID-19. En aquest sentit, en finalitzar el període de risc han de poder retornar al centre residencial habitual. Igualment, la família ha de tenir en compte que, en cas que la persona es posi malalta (infecció respiratòria per COVID-19), no podria retornar a la residència fins a la total cura del procés per evitar el contagi als usuaris i treballadors del centre residencial.
A més, el domicili al qual retorni l’usuari del centre residencial ha de complir els requisits necessaris que garanteixin una bona atenció familiar, i han de tenir la possibilitat de poder aïllar la persona en cas de posar-se malalta. És el responsable higiènic-sanitari del centre qui ha d’autoritzar el retorn, i en cas d’adoptar-se, s’ha de signar per part de l’entitat prestadora del servei i per part de la persona usuària o els seus representants legals, un annex al contracte assistencial on consti que la persona marxa a casa temporalment de forma voluntària (i amb l’autorització) i que es reserva la plaça no ocupada.
En el segon dels supòsits, és a dir, de residents que per causa no relacionada amb una infecció per COVID-19 facin ingrés hospitalari i una vegada resolt el problema (i amb prova diagnòstica negativa), en retornar temporalment al seu domicili, la persona romandrà en una habitació en aïllament com a mínim 7 dies. A partir del setè dia se li realitzarà una prova diagnòstica i si surt negativa podrà circular per tota la casa amb mascareta, fins a completar els 14 dies post alta.
En aquest supòsit el treballador social del centre on estigui el pacient ingressat serà l’encarregat de coordinar la possibilitat d’alta directa al domicili familiar, d’acord amb la direcció del centre residencial on estava vivint la persona, i amb l’autorització del responsable higiènic-sanitari.
Font: Ajuntament d’Olesa de Montserrat