ElBaix.Cat té la solució per a que quedar-se a casa sigui menys avorrit.
Per sort tenim internet i xarxes socials, tot i que és un gran moment per a seure al sofà i agafar un llibre, o recuperar les receptes de l’àvia i convertir-te en un gran cuiner, tornar a veure les teves pel·lícules favorites o jugar al que jugaves quan erets petit..
La nostra nova proposta està relacionada amb els Recursos virtuals de l’Oficina de Patrimoni Cultural de la Diputació de Barcelona. Avui expliquem les visites virtuals que poden fer-se a la Xarxa de Museus Municipals de la Diputació de Barcelona.
A partir del canal de You Tube de la Mirada Tàctil es poden visitar les exposicions dels Museus de la Xarxa de Museus Locals de la corporació (24) i algunes de les exposicions itinerants (5) coproduïdes entre l’Oficina de Patrimoni Cultural i els ajuntaments. Aquests vídeos disposen d’intèrpret en llengua de signes, subtítols i locució que ofereixen un plus d’usabilitat. A més, podeu visitar les 7 mostres temàtiques que són exclusivamnet virtuals a partir de la documentació que es conserva als arxius dels ajuntaments.
Exposicions permanents
Arenys de Mar. Museu Marès de la Punta; Argentona. Museu del Càntir; Canet. Casa Museu Lluís Domènech i Muntaner; Capellades. Museu Molí Paperer; Cardedeu. Museu-Arxiu Tomàs Balvey; Cornellà. Museu Palau Mercader; Folgueroles. Casa Museu Verdaguer; Granollers. Museu de les Ciències Naturals; Hospitalet de Llobregat. Museu de l’Hospitalet-Casa Espanya; Hospitalet de Llobregat. Museu de l’Hospitalet-L’Harmonia; Igualada. Museu de la Pell i Comarcal de l’Anoia; Mataró. Museu de Mataró-Can Marfà; Mollet del Vallès. Museu Abelló; Montcada i Reixach. Museu Municipal; Montmeló. Mons Observans-Jaciment romà de can Tacó; Premià de Mar. Museu de l’Estampació; Sabadell. Museu d’Història; Sant Adrià del Besòs. MHIC, Museu d’Història de la Immigració de Catalunya; Sant Joan Despí. Centre Jujol-Can Negre; Santa Coloma de Gramenet. Museu Torre Balldovina; Terrassa. CDMT Centre de Documentació Museu Tèxtil de Terrassa; Terrassa. La seu Ègara-Esglésies de Sant Pere; Tona. Centre d’Interpretació i Jaciment El Camp de les Lloses i Vilassar de Dalt. Museu-Arxiu de Vilassar de Dalt.
Exposicions itinerants
«De París a Nova York. Gravats de la Col·lecció Gelonch Viladegut» mostra, mitjançant gravats i obra gràfica dels grans artistes del moment, l’eclosió i evolució de l’art i els canvis de capitalitat del món i del mercat de l’art del segle XIX al XX.
«El modernisme i les flors. De la natura a l’arquitectura» recull la influència que la natura va tenir en els creadors modernistes i les seva obra arquitectònica. La mostra convida el visitant a ensumar el perfum de determinades flors, escoltar i visualtizar els processos de producció i palpar les formes de determinades reproduccions.
«Xilografies. La fusta feta imatge» posa en valor la xilografia catalana, l’art de gravar peces escultòriques de baix relleu en fusta dels períodes barroc i neoclàssic. L’exposició presenta les xilografies de l’impressor manresà, Lluís Rubiralta i Garriga, impreses el 1956 a escala de les matrius de fusta del segle XVIII, originals de l’auca dels oficis del taller de la família Abadal.
«Gols de tinta. Futbol i vinyetes a Catalunya des de 1895» reuneix l’obra de dibuixants, il·lustradors i humoristes sobre el món del futbol des de la seva implantació a casa nostra fins avui, tot retratant part de la vida social i política del nostre país.
«Els altres noucentistes» mostra la grandesa però també la complexitat d’aquell moviment en el terreny de les arts i dels oficis per mitjà d’un seguit d’obres que pertanyen a les col·leccions dels equipaments de la Xarxa de Museus Locals de la Diputació de Barcelona.
Exposicions virtuals de la Xarxa d’Arxius Municipals
Es tracta de 7 mostres temàtiques a partir de la documentació que es conserva als arxius dels ajuntaments:
«Desmuntant la República» és un viatge des de l’esclat de la Guerra Civil i la victòria del bàndol franquista, amb la supressió de les institucions republicanes, fins a l’inici i consolidació de la dictadura del General Franco.
«Papers de teatre» reuneix programes de mà, cartells, fotos, esbossos d’escenografies i de vestuari… de grups i companyies amateurs que permeten resseguir una part de la història del teatre català durant els darrers cent anys.
«1936-1939. Uns altres refugiats» ressegueix les vivències dels refugiats a la rereguarda catalana durant la Guerra Civil. La mostra ens connecta amb els refugiats de conflictes actuals en ple segle XXI.
«La Festa Major» sobre els diferents aspectes relacionats amb aquesta celebració als nostres municipis com el context cultural, social i polític, la seva organització, els comptes, el disseny i l’estètica dels seus programes, les actuacions, etcètera.
«Empremtes del primer estiueig» a l’entorn del fenomen de l’estiueig abans de l’any 1936, al territori de la província de Barcelona amb projectes, plànols, documents textuals, fotografies, programes de festa major, cartells, premsa local, anuncis publicitaris, entre d’altres documents.
«Factures amb estil» selecció de factures en paper de proveïdors d’ajuntaments al territori de la província de Barcelona tot mostrant les seves tipografies relacionades o no amb els diferents corrents o estils artístics, entre 1818 al 1949.
«L’obra de la Mancomunitat de Catalunya als municipis» mostra documents textuals, projectes, plànols, fotografies, cartells, premsa local…, a l’entorn de les accions realitzades per la Mancomunitat de Catalunya al territori de la província de Barcelona, entre 1914 i 1925.
Font: Diputació de Barcelona