En total el litoral català en rep sis repartides a Badalona, el Prat de Llobregat, les comarques gironines, Tarragona i el Delta de l’Ebre
Ecologistes en Acció ha atorgat sis de les seves banderes negres al litoral català, en contraposició amb les blaves que es donen a les millors platges. En concret, l’entitat destaca “l’inadequat sistema de sanejament” de Badalona, l’amenaça de l’ampliació de l’aeroport del Prat sobre la llacuna de la Ricarda, la “mala gestió” del temporal Gloria i l’urbanisme al litoral de les comarques gironines, la “degradació” del sistema costaner de la Platja Llarga de Tarragona i la “mala gestió” de la Barra del Trabucador al Delta de l’Ebre.
En la línia del 2019, Ecologistes en Acció constata que el major problema és l’abocament d’aigües i la seva mala depuració, com passa a Badalona.
Quan plou a Badalona, l’entitat constata que plàstics, restes d’animals morts, aigües fecals i escombraries de tota mena són arrossegats durant el recorregut fins arribar al mar a través dels 13 sobreeixidors existents en el col·lector principal. El problema, al seu parer, empitjora amb els anys per culpa de “la falta de transparència i la ineficiència de les administracions públiques”.
Al Prat, els ecologistes alerten que la llacuna costanera de la Ricarda està amenaçada per l’ampliació de l’aeroport que planteja AENA.
Pel que fa a les comarques gironines, destaquen els problemes no solucionats arran del temporal Gloria, però també els projectes urbanístics de la Costa Brava.
A Tarragona, l’entitat destaca que els efectes del turisme i de les activitats empresarials que s’exerceixen sobre la Plata Llarga estan provocant que l’entorn natural s’adeqüi cada vegada més a les necessitats humans, obviant les ecològiques.
També denuncien la situació al Delta, que pateix “multitud d’agressions” i on es projecten “milers de centenars de nous regadius i es segresten els sediments als fons dels pantans”. En el cas de la Barra del Trabucador, els ecologistes critiquen l’actuació de l’administració permetent que s’aporti sorra provinent de les platges del voltant per poder refer el camí mitjançant l’ús de maquinària pesant.
Font: ACN