L’Escorxador va acollir aquest divendres la presentació del llibre “El llegat dels músics Monné d’Olesa i d’Esparreguera”. Serà a les vuit de la tarda amb aforament limitat i a càrrec de Montserrat Castellví, Teresa Soler i Rafel Mitjans, autors i autores del llibre. Els Monné d’Olesa i d’Esparreguera han estat una nissaga de músics des d’abans de 1850 i pràcticament fins a l’actualitat.

Montserrat Castellví, una de les autores del llibre, ha explicat que el projecte va començar a Esparreguera, després de fer una recerca del patrimoni musical de la família instal·lada al municipi veí. En un segon moment, van contactar amb la branca olesana de la família per estudiar tot el material disponible i va ser aleshores quan van veure que calia explicar aquesta història i també el seu llegat. Castellví ha destacat que la família Monné és originària d’Olesa de Montserrat fins que Feliu i Fèlix Monné es van instal·lar a Esparreguera. En un principi, a mitjans del segle XIX, els Monné alternaven la tasca musical amb els oficis d’espardenyers o regentant cafès fins que, poc a poc, es van professionalitzar i es van convertir en els responsables de posar música a tots els actes socials.

El llibre comença amb dos pròlegs, un que ha escrit  l’olesà Jaume Monné i que explica la història de la família i com es desenvolupava l’ofici de músic. També hi ha una part que parla de les dones músics de la família i també una sobre la vinculació dels Monné amb el teatre i sobretot amb La Passió.

Jaume Monné, ha explicat com es va involucrar en el projecte del llibre “El llegat dels músics Monné d’Olesa i d’Esparreguera”. L’olesà ha remarcat que, pel seu vincle amb la música -en estudiar fins a vuitè de piano, cant i direcció coral, i pel fet de viure a Olesa-, va ser l’encarregat de custodiar tota la documentació musical generada per la família. Jaume Monné ha explicat que, per assegurar-ne la conservació i l’accessibilitat pública, va cedir el Fons a l’Arxiu Municipal d’Olesa de Montserrat. Va ser en aquell moment, quan va aparèixer la possibilitat de fer el llibre i ell mateix va començar a fer la revisió i lectura de tot el volum de documentació, format per milers de documents entre partitures, fotografies, factures, cartells, programes i materials didàctics.

Una de les coses que s’ha descobert és que la relació entre la familia Monné “era molt fluïda i de col·laboració entre els diferents músics”. Entre altres coses, al llibre s’explica que Francesc Monné a Olesa i la de Feliu Monné a Esparreguera es van convertir en institucions, destacant de Feliu Monné va ser un autor molt prolífic. Dins de les dones de la família, Montserrat Castellví n’ha destacat  la Paquita Monné, que havia estat regidora de cultura durant la Guerra civil a Esparreguera.  Després d’exiliar-se, acaba a un camp de concentració durant la Segona Guerra Mundial. Castellví destaca que no només sobreviu al camp sinó que el 1946 va aconseguir ser directora d’una orquestra a França.

La presentació del llibre va celebrar-se aquest divendres 25 de setembre a les vuit de la tarda a l’Escorxador a càrrec dels autors.

Font: aj. olesa

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here