El regidor de Cultura i Memòria Històrica, Xavier Rota, va presidir l’acte celebrat a l’Escorxador, i que va incloure una conferència dedicada a Lluís Companys a càrrec de l’historiador Arnau González i Vilalta.

Olesa de Montserrat va donar aquest dijous dia 15 d’octubre el tret de sortida a les X Jornades Memòria i Justícia organitzades per la Regidoria de Cultura i Memòria Històrica, el dia en què es commemorava el 80è aniversari de la mort del president de la Generalitat de Catalunya, Lluís Companys i Jover, afusellat al Castell de Montjuïc de Barcelona l’any 1940. I ho va fer, precisament, amb l’acte institucional en record al president Companys celebrat a l’Escorxador, i que va incloure la conferència “Lluís Companys o la complexitat de la modernitat” a càrrec de l’historiador Arnau González i Vilalta.

L’objectiu d’aquestes jornades, que ja han acomplert deu edicions, amb dues cites l’any, és recuperar la memòria històrica al municipi baixllobregatí amb actes de caire divulgatiu. En els darrers cinc anys, moltes han estat precisament les accions de l’Ajuntament d’Olesa per impulsar la recuperació de las memòria històrica, no només amb jornades i activitats, sinó també amb accions diverses. Per exemple, els actes d’homenatge i reparació que s’han fet a les víctimes de la Guerra Civil i que eren molt necessaris després que haguessin passat 80 anys de l’inici de la guerra. O l’acte d’homenatge als olesans i olesanes que van ser en camps de concentració, amb la col·locació de les llambordes Stolpersteine el gener de 2018; o les ofrenes floral i homenatge als i les olesanes afusellades el febrer de 1939 al cementiri d’Abrera, cada 1 de novembre.

El regidor de Cultura i Memòria Històrica, Xavier Rota, va presidir l’acte d’aquest dijous destacant que en des de l’inici de les Jornades Memòria i Justícia l’any 2015 “hem avançat localment i creat complicitat amb altres institucions i associacions com el Memorial Democràtic, l’Amical de Mauthausen, l’Amical de Rabensbrück, la Xarxa d’Espais de Memòria, la Xarxa Mai Més de prevenció del feixisme, les Stolpersteine o la Comissió de la Dignitat, en el camí de recuperar els fets històrics volgudament amagats”. Rota també va remarcar que “avui commemorem el 80è aniversari de l’afusellament del president de la Generalitat Lluís Companys i Jover, detingut pels nazis i afusellat pel franquisme” en un moment polític en el qual “tenim el president de la Generalitat, inhabilitat; l’anterior president, exiliat; el vicepresident a la presó juntament amb la Presidenta del Parlament, consellers i conselleres i líders d’entitats civils així com tants d’altres. En total, 2850 persones represaliades”.

Xavier Rota va apuntar que la memòria històrica “serveix per moltes coses, però una de les més importants és aprendre, sobretot a no repetir els errors del passat” i va acabar el parlament repetint les paraules del discurs del president Companys el 6 d’octubre de 1934: “Cadascú al seu lloc i Catalunya i la República al cor de tots. Visca Catalunya! Visca la República! Visca la llibertat!”. Després del parlament, les persones assistents van cantar Els Segadors, himne de Catalunya, i es va interpretar El Cant dels Ocells.

El moment central de l’acte va ser la conferència “Lluís Companys o la complexitat de la modernitat” a càrrec de l’historiador Arnau González i Vilalta. Arnau González i Vilalta és Professor al departament d’Història Moderna i Contemporània de la Universitat Autònoma de Barcelona. Ha publicat més d’una desena d’obres, entre les que destaca el seu interès per la política catalana i espanyola durant la II República i la Guerra Civil.

Durant la xerrada, l’historiador va vincular la situació present amb la figura de Lluís Companys “en el sentit que va viure en una època d’incertesa, amb un escenari d’inseguretat molt gran i que van marcar la vida del President per la seva complexitat i que són útils als moments actuals on la incertesa, tot i les diferències, és molt gran”. Per González i Vilalta, Companys “no és només un president afusellat per la dictadura franquista sinó molt més, va ser una vida plena de girs, contradiccions i canvis de rols socials i polítics però extremadament representativa del que va ser la Catalunya de la primera meitat del s.XX”.

Activitats fins el 24 d’octubre

Les X Jornades memòria i Justícia continuaran avui, divendres, a les 19.00 h a l’Auditori de la Casa de Cultura, amb un acte organitzat per Olesa Ateneu, la conferència “Alfons Sala i Argemí: reflexions biogràfiques i anàlisi contextual” a càrrec de l’historiador Josep Puy.

El divendres 23 d’octubre a les 19.30 h i a l’Escorxador, la ciutadania podrà gaudir amb l’obra de teatre “Els darrers dies de la Catalunya republicana” a càrrec de la companyia Terra Teatre. L’obra es basa en la narració de l’escriptor, historiador i polític Antoni Rovira i Virgili quan entra en fase culminant l’ofensiva final de Franco contra Catalunya. L’espectacle és un diàleg entre el personatge Antoni Rovira i Virgili i un violoncel·lista que s’expressa amb el seu instrument.

El dissabte 24 d’octubre, a les 17.30 h, hi havia previst a l’Escorxador un acte de presentació de la base de dades dels deportats del Baix Llobregat amb Amical de Mauthausen i la Xarxa de Memòria del Baix Llobregat que s’ha posposat com a conseqüència de la situació sanitària i per tal de no promoure la mobilitat. Aquest era un acte previ a l’homenatge a les persones del Baix Llobregat deportades als camps de concentració nazi, previst pel 25 d’octubre a Sant Feliu de Llobregat i que també s’ha ajornat. Aquesta base de dades és el pilar fonamental del projecte Stolpersteine, i ha permès incorporar al llistat d’Olesa cinc noms més de deportats a camps de concentració nazi.

Per tant, el que sí que es farà a l’Escorxador per tancar les X jornades Memòria i Justícia és el concert “Les cançons de la Teresa Rebull” a càrrec de Marta Rius i Guillem Ballaz, el mateix dissabte 24 d’octubre, a les 19.00 h. Per assistir als actes cal fer reserva d’entrada gratuïta al portal vivetix.com.

Font: Ajuntament d’Olesa de Montserrat

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here