Les alcaldesses i alcaldes de Santa Coloma de Gramenet, Sant Adrià de Besòs, el Prat de Llobregat i Gavà han reclamat a Endesa que mostri més “responsabilitat social” per evitar la pobresa energètica, ara que tot just arriba el fred. Des del seminari web organitzat aquest dijous per Alcaldes.Eu, tots quatre han retret al gegant elèctric una manca de comprensió a l’hora de reclamar les factures a persones que no tenen recursos econòmics, les quals han anat a més arran de la crisi de la covid-19.

Al mateix temps, els quatre responsables municipals i també la Generalitat han demanat desencallar el deute acumulat des del 2015 per factures impagades per poder aplicar noves regles de joc i evitar embargaments a famílies vulnerables.
La manca “d’implicació” de les empreses energètiques a l’hora de resoldre les dificultats dels usuaris per pagar els subministraments ha estat una crítica compartida en un debat on les alcaldesses i alcaldes també han coincidit en reclamar una reforma estructural del sistema.

Bona part de les crítiques s’han focalitzat en Endesa, en ser la companyia que gestiona el 75% del mercat elèctric català.Els quatre batlles participants al debat sobre la pobresa energètica han lamentat que des del 2015 sovint han estat els ajuntaments els que han hagut d’assumir part de les factures que els seus veïns no podien pagar, però també han advertit que hi ha un gruix de casos que han quedat “als llimbs”. Tot i que no se’ls ha tallat el subministrament, se’ls segueix reclamant un deute “que pot posar-los en perill d’embargament”, segons ha destacat el secretari d’Empresa i Competitivitat de la Generalitat, Joaquim Ferrer.

“Exigim que les elèctriques, sobretot a Endesa, es facin càrrec de la situació d’emergència social”, ha subratllat l’alcaldessa de Gavà Raquel Sánchez, que ha demanat que les subministradores “assumeixin la seva responsabilitat social cap a la gent que pitjor ho està passant”. “A aquelles famílies que no poden fer-se càrrec de la despesa de la llar, no se’ls ha de carregar una factura que els és in assumible”, ha afegit, tot remarcant que “és un tema de justícia i de redistribució de la riquesa”.

En la mateixa línia, l’alcaldessa de Santa Coloma, Núria Parlón, ha retret una “manca d’actuació amb prou sensibilitat davant la vulnerabilitat social”. Parlón ha fet una crida a crear un front comú des de l’estat espanyol, la Generalitat i també els ajuntaments per modificar aquesta situació. “Cal canviar la manera com tracten la vulnerabilitat empreses que tenen grans beneficis”, ha afegit.

Uns retrets als quals s’hi ha sumat l’alcalde de Sant Adrià de Besòs, Joan Callau, que ha instat Endesa a emmirallar-se en polítiques socials com les que desplega Aigües de Barcelona, que no reclama cap impagament en casos de dificultats econòmiques familiars. Ha assenyalat, per exemple, la creació d’un fons de solidaritat que assumeixi part d’aquestes factures.

Més crític ha estat l’alcalde del Prat de Llobregat. Lluís Mijoler ha assegurat que la clau per combatre la pobresa energètica no rau només en la solidaritat de les firmes elèctriques i ha defensat el foment de l’autoconsum sostenible. Mijoler ha fet una crida a crear instal·lacions solars i ha instat els ajuntaments a ser els primers en apostar-hi. Així, ha assegurat, es podrien estudiar sistemes per derivar part de l’energia municipal cap a consum domèstic. “No ens en sortirem de la crisi energètica si no innovem mediambientalment”, ha defensat.

Des de la Generalitat, el secretari d’Empresa i Competitivitat ha apuntat que la pobresa energètica s’ha aguditzat degut a la covid-19 i ha admès que la pandèmia ha agafat el Govern “amb el peu canviat” a l’hora d’afrontar l’hivern. En aquest sentit, ha lamentat que encara no estigui resolt el deute acumulat des del 2015 en relació a factures de famílies amb dificultats econòmiques, les quals els ajuntaments no han assumit per diversos motius.

Joaquim Ferrer ha remarcat que resoldre aquest sac -de 26 MEUR a finals del 2019- és el primer pas per signar després un conveni amb les companyies elèctriques que permeti resoldre dia a dia aquests casos d’impagament, evitant així un nou deute acumulat. Respecte els 26 MEUR en discòrdia, Ferrer recorda que l’última proposta feta per Endesa és que Generalitat i empresa assumeixin el deute al 50%.

El Govern, però, no hi està d’acord i segueix buscant un pacte per resoldre-ho.Un cop les dues parts liquidin el deute, Ferrer ha assegurat que la Generalitat i els ajuntaments podran signar el conveni amb Endesa i les altres companyies elèctriques per pagar les factures que ara consten com a deute d’algunes famílies vulnerables -i que els ajuntaments no estan assumint-. Aquest conveni marca un compromís per incrementar l’ús del bo social i, si els usuaris no se’n poden beneficiar, les empreses, la Generalitat i els consistoris assumiran la factura. “Són usuaris a qui ni l’administració local ni ningú hem pogut atendre, malgrat existir un informe dels Serveis Socials”, ha remarcat Ferrer, tot lamentant que són llars que tenen garantit el subministrament gràcies a la Llei de Pobresa Energètica però ningú els blinda d’un embargament dels comptes a curt o mitjà termini. De fet, Ferrer ha recordat que aquest conveni està pendent d’aplicar-se des del 2015, quan es va aprovar la llei.

Sobre els acords amb Endesa, s’ha mostrat especialment escèptic l’alcalde del Prat, Lluís Mijoler, que ha criticat que el Govern negociï “amb una companyia que està tenint gairebé un 40% més de beneficis que ara fa un any, en plena pandèmia”. Mijoler ha acusat el gegant elèctric “d’especular amb un bé públic”.

Font: ACN

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here