Els dispositius de testatge han començat aquest dilluns 30 i s’allargaran diverses setmanes
Es faran tests de detecció a la població asimptomàtica a partir de 16 anys
En el marc de la nova estratègia del Departament de Salut d’intensificar els cribratges poblacionals per frenar els casos de la COVID-19 a Catalunya, s’inicien cribratges intensius en diferents municipis de la Regió Sanitària Metropolitana Sud.
El dilluns 30 de novembre han començat a fer-se les proves a Cornellà de Llobregat, Sant Feliu de Llobregat, Sant Boi de Llobregat, El Prat de Llobregat, Els Monjos, Vilafranca del Penedès i Vilanova i la Geltrú.
El dimarts 1 de desembre s’inicien els cribratges a Sant Sadurní d’Anoia, Masquefa, Sant Andreu de la Barca, Pallejà i Gavà. I el 2 de desembre a Viladecans, tot i que es podrien ampliar a d’altres municipis.
A continuació es relacionen tots els punts de cribratge:
30 de novembre:
- Sant Boi de Llobregat. Centre Cívic l’Olivera. C. de Joan Pagès. Accés pel carrer Antonio Machado, 1. De dilluns a divendres de 15 a 20 h.
- Cornellà de Llobregat. Centre Cívic Sant Ildefons. C. de Gerdera.
De dilluns a divendres de 15 a 20 h.
- Sant Feliu de Llobregat. Centre Cívic Mas Lluí. C. Estelí, 10-12. Accés per la Plaça Dicià. De dilluns a divendres de 15 a 20 h.
- El Prat de Llobregat. Centre Cívic Jardins de la Pau. C. Jardins de la Pau, s/n.
De dilluns a divendres de 15 a 20 h.
L’1 de desembre:
- Sant Andreu de la Barca. Centre Cívic La Plana. C. Garraf, s/n. De dilluns a divendres de 15 a 20 h.
- Pallejà. Barcelona. Davant Parc infantil Patufet. De dilluns a divendres de 10 a 12 h i de 15 a 17 h.
- Gavà. Casal Gent Gran “El Centre”. C. San Isidro. 22-24. De dilluns a divendres de 12 a 20 h i dissabtes de 8 a 20 h.
El 2 de desembre:
- Casal del Barri “La Unión”. C. Dos de maig, 41. De dilluns a divendres de 12 a 20 h i dissabtes de 8 a 20 h.
La mesura està dirigida a la població asimptomàtica a partir de 16 anys, amb la finalitat de frenar l’expansió del virus i trencar les possibles cadenes de transmissió comunitària. La tècnica a utilitzar serà el test antigènic ràpid (TAR). Cal remarcar que les persones que presenten símptomes compatibles amb la COVID-19, les persones identificades com a contactes estrets d’un cas positiu per coronavirus i aquelles persones que se’ls hi ha realitzat qualsevol prova amb diagnòstic de COVID-19 positiu en els darrers 3 mesos hauran de seguir els circuits habituals, fer-se la presa de mostres en el CAP o en el punt extern al CAP que li sigui informat.
El resultat de la prova es donarà al mateix moment (s’obté en 15 minuts) i també es podrà consultar a la plataforma La Meva Salut. Per evitar aglomeracions els dispositius de cribratge massiu estaran en funcionament diverses setmanes. És important presentar la targeta sanitària per facilitar els tràmits i no cal demanar cita prèvia.
Es tracta d’una estratègia conjunta en la lluita contra la COVID-19 del Departament de Salut amb l’Atenció Primària Metropolitana Sud de l’Institut Català de la Salut, també amb la col·laboració dels ajuntaments dels municipis i el Servei de Vigilància Epidemiològica.
El Departament de Salut convida la ciutadania a participar activament en aquestes proves, que es fan per aturar l’extensió del virus i assegurar que persones infectades no el transmetin a altres persones. Es tracta de detectar el màxim nombre possible de persones infectades, ja que algunes no presenten símptomes i poden, sense saber-ho, transmetre el virus a la seva família, amics i altres persones del seu entorn.
Cal destacar la importància de fer l’aïllament que determinin els professionals sanitaris en cada cas.