L’alcalde Enric Llorca assegura que calen municipis inclusius, resilients, amb més igualtat i cohesió social

La reconstrucció de les ciutats després de la pandèmia derivada de la Convid-19 ha estat el tema central enguany del Congrés de Ciutats Saludables de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), que s’ha celebrat de manera telemàtica.

La conferència, on han estat representats un centenar de municipis, ha revisat les accions que han dut a terme les ciutats per donar resposta a les necessitats derivades de la Covid-19 i ha apuntat les accions per reconstruir més bé els municipis.

En aquesta conferència, l’ens internacional ha aprovat la Declaració sobre ciutats saludables, que es marca com a finalitat protegir les comunitats mitjançant la ciència i la solidaritat per a una recuperació justa, saludable i sostenible.

Durant la seva intervenció al congrés, l’alcalde de Sant Andreu de la Barca, Enric Llorca, ha manifestat l’adhesió de la ciutat a la declaració i ha assegurat que “estem en una situació que requereix el màxim esforç, treball i aliances per tenir uns municipis que siguin saludables i per això han de ser també més inclusius, resilients, amb més igualtat i cohesió social”.

“En aquesta situació d’excepcionalitat cal que tots els nivells, des del local a l’internacional treballem en una mateixa direcció”, ha dit Llorca, que ha afegit que “des dels municipis hem de poder donar respostes i també marcar estratègies per a un futur més sostenible des d’un punt de vista social, econòmic i mediambiental”. 

El coneixement del territori

La pandèmia ha posat de manifest que gran part de l’impacte de les mesures de protecció i prevenció de la salut depèn del coneixement del territori; de la proximitat i connexió amb la ciutadania; de la capacitat d’abordar qüestions de convivència, de vulnerabilitat i segregació urbana; així com de la capacitat de donar resposta a necessitats socials i combatre desigualtats que es troben en la base dels determinants socials de la salut.

En aquest sentit, l’alcalde ha remarcat el valor del món local “en la capacitat de construir xarxes i aliancesamb tots els agents que actuen en els barris i en les comunitats amb una finalitat inclusiva” i ha afegit que “és a les ciutats on hem trobat les primeres respostes solidàries davant la Covid-19 i és des dels barris com construirem unes ciutats i societats millors per al futur”.

Segons l’alcalde, els governs locals són essencials per abordar no només la crisi sanitària sinó també la crisi econòmica i social. “Són l’espai per a una reactivació social, econòmica i ecològica que permeti tenir una societat més justa i cohesionada, avançant en el compliment de l’Agenda 2030 i l’assoliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible amb la salut i el benestar de les persones”, ha dit Llorca.

Font: Aj. Sant Andreu de la Barca

 

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here