l Departament de Gènere, Feminismes i LGTBIQ+ de l’Ajuntament d’Olesa ha organitzat diferents activitats, que se sumen a les que organitza el departament d’Esports amb entitats esportives. L’acte central serà dilluns a les 19 h i a la plaça de Fèlix Figueras i Aragay, on es farà la lectura del manifest commemoratiu del 8 de març.

El Departament de Gènere, Feminismes i LGTBIQ+ de l’Ajuntament d’Olesa ha organitzat diferents activitats per commemorar el Dia Internacional de les Dones, que es sumen a la Jornada d’Esports Femení organitzada pel departament d’Esports amb la col·laboració de diferents entitats esportives. L’acte central serà dilluns a les 19 h i a la plaça de Fèlix Figueras i Aragay, on es farà la lectura del manifest commemoratiu del 8 de març. La regidora de Gènere, Feminismes i LGTBIQ+, Ada Agut i Domènech, ha destacat que el 8 de març “no és un dia per celebrar, sinó per reivindicar una igualtat real i efectiva que les dones no tenim”. Per aquesta raó l’Ajuntament ha volgut organitzar una setmana plena d’activitats “molt transversals, amb diferents regidories i entitats implicades”.

El calendari d’actes de la commemoració del Dia Internacional de les Dones va arrencar el cap de setmana. Avui, dilluns 8 de març, un grup de dones artistes farà la Instal·lació Amazona, una il·lustració que es penjarà a primera hora del matí a la paret de la biblioteca (a la façana que dóna a l’edifici de l’Ajuntament). Aquesta acció va relacionada al moviment “Guerrilla Girls” que prèn el nom d’un conjunt d’artistes feministes que va néixer a Nova York el 1984 i que feien servir tàctiques de guerrilla per promocionar la presència de la dona en l’art.

 

La imatge central d’una Guerrilla Girl anirà acompanyada d’un text que pren com a subjecte Amazon i transforma la marca comercial en sentit femení, amb la força del significat Amazona. Al voltant d’aquesta imatge hi haurà cartells de dones que denuncien les seves inquietuds. Totes les imatges seran cares de goril·les per crear una imatge comuna, sense estereotip. L’acte serà obert a totes les dones que hi vulguin participar.

 

A la tarda, a les 19h., es farà la lectura del manifest institucional del Dia internacional de les dones, a càrrec de representants de diferents entitats. I tot seguit, concert de la cantautora M.art. Atenció! per la previsió de pluja, es canvia l’activitat de la pl. Fèlix Figueras a l’Escorxador.

 

L’endemà, dimarts 9 de març, s’oferirà la xerrada “Estrès i ansietat en temps de Covid” a les 18.00 h i al Saló de plens de l’Ajuntament, en un acte organitzat pel departament de Benestar Social. Cal fer reserva al mateix departament trucant al 93 778 00 50 Ext. 5.

 

Ja el dijous 11 de març el saló de plens de l’Ajuntament serà l’escenari del taller “Quin model de pares som per als nostres fills/es?”. El taller, que arrencarà a les 18.00 h, està adreçat exclusivament als homes, aquells pares que es volen plantejar quin model de masculinitat estan transmeten als seus fills i filles i volen reflexionar-hi per trencar estereotips i educar amb menys etiquetes. Cal fer reserva d’entrada a la plataforma Vivetix.

 

El divendres 12 de març qui ho vulgui podrà visitar, al llarg de tot el matí, el Punt Lila ubicat al mercat ambulant. Entre les 10.30 i les 13.30 h, a més, Les Mireies oferiran pel mercat ambulant la performance “(Des) cuidar”.

 

Ja a la tarda, a les 18.00, hi haurà Hora del conte especial a l’auditori de la Casa de Cultura, sota el títol “No m’expliquis contes”, a càrrec de Lídia Clua. La sessió és organitzada pel departament de Gènere, Feminismes i LGTBIQ+ i la biblioteca Santa Oliva. Cal fer reserva d’entrades a Vivetix.

 

I a les 19.30 h, l’Auditori de la Casa de Cultura acollirà la taula rodona “Quan treballar és un luxe”, centrada en les dificultats del col·lectiu trans per accedir a una feina. Anirà a càrrec de Rosa M. Maristany, presidenta de Trans Baix; Judith Juanhuix, activista trans; Tina Recio, presidenta I-Vaginarium i Aina Forn, activista trans. Després de la taula rodona es farà la presentació del projecte Elsa a càrrec d’Albert Carbó. Organitza el departament de Promoció Econòmica i Trans Baix Power Roses de Sant Feliu. Cal fer reserva d’entrada a Vivetix.

 

Les activitats finalitzaran el cap de setmana del 13 i 14 de març. El dissabte dia 13 l’Escorxador s’oferirà, a les 19.00 h, l’obra teatral “Dona de foc” a càrrec de Companyia Les Fugitives. És un espectacle poètic que combina versos, música i feminitat, mentre ret homenatge a la figura de la dona poeta. Reserva d’entrades a la plataforma Vivetix.

 

I ja per al diumenge 14 de març el departament de Joventut ha organitzat el festival Alta.veu, a partir de les 18.00 h a l’Escorxador. Alta.veu és un projecte que neix gràcies a la iniciativa de la jove olesana Maria Guàrdia amb la necessitat de compartir i donar a conèixer tot el talent musical femení i d’identitats de gènere no normatives que hi ha en l’àmbit local. Inclourà les actuacions d’Alba Martínez, Samira Sabal i Laura Franch. Reserva d’entrades a Vivetix.

 

D’altra banda, al llarg de la setmana del 8 al 14 de març, l’emissora municipal Olesa Ràdio emetrà diferents entrevistes a protagonistes del llibre “Dones olesanes”. La Biblioteca Santa Oliva tindrà una exposició de llibres sobre la dona i la torre del Rellotge restarà il·luminada amb el simbòlic color lila.

 

El Dia Internacional de les Dones del 8 de març va ser declarat per l’ONU el 1975. Per què aquest dia? L’explicació més versemblant s’emmarca en plena revolució industrial: el 8 de març de 1857, un grup de treballadores tèxtils van decidir sortir als carrers de Nova York per protestar per les miserables condicions laborals. Seria una de les primeres manifestacions per lluitar pels seus drets. Diferents moviments i successos es van succeir a partir d’aquest episodi, que va servir de referència per fixar la data del Dia Internacional de les Dones el 8 de març.

Font: Aj. Olesa

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here