El nomenament del socialista Josep Perpinyà, llicenciat en història i exalcalde de Sant Just Desvern, com a nou gerent del Consorci de Collserola pot portar cua. El diari Nació Digital ha publicat un extens reportatge sota el títol “El nomenament irregular del gerent del Consorci de Collserola esquitxa Nuria Marín”.
El diari digital fa referència a que l’alcaldessa de l’Hospitalet i presidenta de la Diputació de Barcelona, Núria Marín, ocupa la presidència rotatòria del Consorci fins el novembre d’aquest any: i sembla que va ser ella qui va prendre la decisió de triar Perpinyà sense intervenció de la comissió executiva del Consorci, després que una comissió tècnica que havia seleccionat tres finalistes proposés a Perpinyà. Segons Nació Digital, el vicepresident de l’executiva, el socialista Xavi Paz, alcalde de Molins de Rei, va portar el nomenament a la presidenta Núria Marín sense el vistiplau d’aquest òrgan. Marín va adjudicar la plaça a Perpinyà el 19 d’abril, en un nomenament que el diari El Periódico va qualificar de controvertit tot recordant que no havia passat per la comissió executiva del Parc. La designació va quedar en suspens a causa de les queixes dels representants d’ERC i Comuns al Consorci, però es va fer efectiva uns dies després a partir d’un informe de la secretaria del Consorci que avala el procediment seguit .
La decisió de Marín ha sorprès per dos motius, el primer, perquè Perpinyà va dimitir com alcalde de Sant Just el 20 de novembre de l’any passat al·legant motius de salut ja que, segons va explicar, “abaixar el ritme, com em demanen, és incompatible i impensable amb la responsabilitat de ser alcalde” En un tuït Perpinyà afirmava que “per mi, ser alcalde, requereix una dedicació plena”.
El segon motiu d’estranyesa es fonamenta en les característiques dels tres finalistes: Perpinyà és llicenciat en història, si bé ha estat, en tant que alcalde, vicepresident executiu del Consorci i president de la Federació Europea de Parcs Naturals Periurbans. Els altres dos candidats tenien un perfil tècnic: un és advocat urbanista i director de l’Àrea de Territori i Sostenibilitat de l’Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat, i l’altre, és el cap de serveis d’Infraestructura Verda de l’Àrea Metropolitana de Barcelona.
Fa pocs dies, l’11 de maig, El Periódico publicava una carta d’una lectora, signada per Susanna Prats, en la que es descrivia el que segurament és el moll de l’os d’aquesta polèmica. Deia: “Tinc la sensació que en aquest món de l’Administració Pública es considera que les tasques realitzades com càrrec electe són equivalents a les que realitzen tècnics i professionals de la direcció. No és així. Es més, no té res a veure una cosa amb l’altra”.
Tant els representants d’ERC com els de Catalunya en Comú al Consorci han enviat cartes a la presidenta Marín denunciant les presumptes irregularitats i exigint que es reconsideri el procés de nomenament del gerent. Perpinyà s’ha de sotmetre ara a un període de prova de sis mesos, durant el que no es descarta que hi puguin haver recursos o que s’iniciï la via judicial.
El Consorci de Collserola està integrat per la Generalitat, la Diputació de Barcelona, l’Àrea Metropolitana de Barcelona i els ajuntaments d’El Papiol, Molins de Rei, Sant Feliu de Llobregat, Sant Just Desvern, Esplugues de Llobregat, Barcelona, Montcada i Reixac, Cerdanyola i Sant Cugat.