Ø Aquest espai verd, dissenyat i construït per l’AMB, s’incorpora a la xarxa de parcs metropolitans (XPM), que ja suma un total de 52 espais verds
Ø El nou parc, que ha tingut un pressupost de 497.622 €, connecta l’entorn natural amb el nucli urbà i posa de relleu diferents edificis i elements patrimonials, com la Biblioteca de Ca l’Altisent, l’Ajuntament o la parròquia
Aquest diumenge ha tingut lloc la inauguració d’un nou espai públic que s’espera que esdevingui un veritable eix verd per a la mobilitat, la cultura i el patrimoni del municipi.
Des d’ahir diumenge, els climentons i climentones ja poden fer ús del parc dels Jardins de la Font del Rector, un espai que esdevé d’ús públic i s’integra a la xarxa de parcs metropolitans de l’Àrea Metropolitana de Barcelona.
A l’acte inaugural, celebrat de manera restringida, hi han assistit Isidre Sierra, alcalde de Sant Climent de Llobregat; Antonio Balmón, vicepresident executiu de l’AMB, i altres representants polítics i tècnics d’ambdues administracions.
Isidre Sierra, alcalde Sant Climent de Llobregat, ha dit: “Aquest parc com deia, és en sí mateix magnífic perquè manté el seu arrelament amb el nostre entorn natural i ens ofereix un espai per a l’educació mediambiental i el gaudi. Però també permet obrir a l’ús públic un espai que històricament era privat i crear el que des d’avui és un dels principals eixos culturals i de mobilitat per als climentons i climentones”.
Antonio Balmón, vicepresident executiu de l’AMB, ha explicat que el parc inaugurat és la conseqüència d’una política metropolitana d’igualtat i redistribució que pretén donar la màxima qualitat a qualsevol espai públic dels 36 municipis que conformen la metròpolis de Barcelona.
El disseny d’aquest nou espai, conserva la configuració del terreny, que inclou elements com la riera, amb la voluntat de respectar al màxim possible l’entorn natural. Cal destacar que està totalment adaptat per a persones amb mobilitat reduïda, ja que s’hi han instal·lat una passera de fusta i rampes per facilitar-hi els desplaçaments. També es conserven arbres de grans dimensions de la zona, com ara un eucaliptus, lledoners, llorers i un xiprer.
La seva situació del parc permet connectar la plaça de la Vila amb el Padró i el sector de la Rodera.
Les actuacions principals que s’hi han portat a terme són les següents:
· Creació d’un itinerari accessible que connecta ambdues bandes de la riera a través d’una passarel·la metàl·lica, amb un recorregut en ziga-zaga entre la nova plaça de la biblioteca i la zona alta del poble
· Creació de zones d’estada al llarg del recorregut, com a llocs de descans i miradors
· Col·locació d’enllumenat LED de baix consum, que garanteix una accessibilitat i seguretat òptimes
· Plantació de vegetació per potenciar la naturalització i la qualitat ambiental de l’espai. S’hi han plantat espècies com el roure, l’alzina o els cirerers.
Connexió de la infraestructura verda metropolitana
El nou espai verd esdevé un connector ecològic que uneix el torrent del Rector, la muntanya de Sant Ramon i els espais naturals de l’Ordal i el massís del Garraf.
D’aquesta manera, l’AMB continua consolidant la infraestructura verda: un conjunt d’espais naturals interconnectats de la metròpolis de Barcelona, que hi aporten qualitat ambiental, serveixen per lluitar contra la contaminació atmosfèrica i l’emergència climàtica, i ofereixen grans beneficis socials a la població metropolitana.
Projecte dins del PSG amb finançament europeu FEDER
L’actuació, inclosa en el Programa d’actuacions de millora del paisatge natural i urbà (PSG) 2016-2019, que forma part del Pla d’inversions metropolità 2016-2019 de l’AMB, ha estat finançada per l’AMB, l’Ajuntament de Sant Climent de Llobregat i el Fons Europeu de Desenvolupament Regional.
La finalitat del PSG és que es duguin a terme un conjunt d’actuacions per millorar els espais fluvials metropolitans, recuperar zones degradades, integrar infraestructures i millorar la connectivitat entre espais urbans i naturals.
Equipaments i patrimoni a l’entorn
Més enllà del que representa mediambientalment, el parc dels Jardins de la Font del Rector també permet destacar i connectar equipaments municipals de l’entorn, com la Biblioteca de Ca l’Altisent, que entrarà en funcionament en els propers dies. Al seu voltant també hi trobem l’Ajuntament, la parròquia, una zona de jocs infantils i el Museu d’Eines del Pagès.
Cal destacar, també, la presència al parc d’altres elements patrimonials, com la mateixa Font del Rector, que s’ha restaurat amb el suport d’Aigües de Barcelona, o el pou del Gos. La llegenda explica que va ser a l’Hort del Rector on es va plantar el primer cirerer del municipi.
L’AMB, responsable de la gestió i la dinamització d’aquest nou espai, oferirà el servei de la Jugatecambiental al parc. Aquesta proposta és un espai familiar on els infants poden gaudir d’una estona de joc i experimentació mentre descobreixen els valors dels parcs i la sostenibilitat.