La Comissió Política del primer Pla Local LGTBI (2019-2023) de Castelldefels, encapçalada per la regidora d’Igualtat, Lourdes Armengol, i integrada per regidores i regidors de l’equip de govern i també de l’oposició, va celebrar el passat 3 de juny una nova sessió de treball que va comptar amb la participació de la responsable de l’Àrea per a la Igualtat de tracte i no-discriminació de persones LGBTI de la Direcció General d’Igualtat de la Generalitat, Lluïsa Jiménez.
Jiménez va oferir formació en matèria de polítiques públiques LGTBI als ens locals en una sessió que tenia per objectiu facilitar informació als càrrecs electes de Castelldefels sobre el marc competencial de referència per impulsar el I Pla Local LGTBI i resoldre els dubtes que es poguessin plantejar en la gestió de les polítiques públiques en l’àmbit municipal. La finalitat, dissenyar les línies d’intervenció per dur a terme les tasques de prevenció, detecció, atenció, assistència i recuperació en els àmbits de la salut, l’educació, el món laboral, els serveis socials, la justícia, els cossos de seguretat, l’esport, el lleure i la comunicació, d’acord amb la Llei 11/14, per tal de poder implementar amb el màxim rigor i èxit el I Pla LGTBI de Castelledefels.
“Cal destacar i posar en valor el treball en polítiques LGTBI liderat des de l’Àrea d’Igualtat, sobretot, en relació a l’aprovació del I Pla Local d’Igualtat LGTBI i també, la col·laboració i implicació de les diferents àrees i regidories de l’Ajuntament i dels membres de l’oposició, a través tant de la Comissió Política i la Comissió tècnica d’aquest pla”, va valorar la regidora d’Igualtat, Lourdes Armengol.
La sessió, celebrada de manera telemàtica, va posar especial èmfasi en destacar la importància i la necessitat, entre d’altres idees clau, de tenir en compte que les polítiques LGTBI estan adreçades a tota la ciutadania, no només al 15% de la mateixa que correspon a persones LGTBI., i que cal dotar-les de suficient pressupost per tal que es puguin implementar des de tots els àmbits i de manera transversal.
Així, la implementació d’aquest tipus de polítiques persegueix dos objectius fonamentals:
• Fomentar la cultura de la diversitat, canviar el mapa mental de les nostres administracions.
• Atendre les persones víctimes de LGTBIfòbia i/o les persones que necessiten algun suport o acompanyament per accedir a tots els àmbits de la societat en plena igualtat d’oportunitats.
En aquest sentit, Armengol postula que “l’Ajuntament de Castelldefels ha d’assumir com a repte continuar implementant el canvi de mapa mental i organitzatiu que suposa desenvolupar amb èxit les polítiques LGTBI de manera transversal i amb el convenciment, compromís i implicació tots i totes”.
Durant la sessió de la comissió van sorgir també alguns exemples d’actuacions que poden millorar l’actuació de les administracions com relacionar-se amb la ciutadania a través del gènere sentit, disposar de lavabos unisex, permetre l’ús dels vestuaris segons el gènere sentit, treballar en l’àmbit educatiu per continuar acompanyant les 550 criatures trans ales escoles, treballar en altres àmbits, com el laboral, en que les persones LGTBI troben moltes dificultats o atendre les queixes/incidències/denúncies que arribin a l’Ajuntament dels col·lectius LGTBI i abordar-les des del convenciment que cada incidència que arriba és una oportunitat de canvi.
D’aquesta manera, es va posar de manifest que no cal que el Pla Local LGTBI contempli moltes accions, però sí que les que es vagin acordant es vagin implementant, i que es decideixin i implementin amb convenciment no per obligació. És important tenir clar que s’està parlant de drets humans no d’ideologia.
“Tot i que queda molta feina per fer per gestionar de manera adequada la diversitat”, reconeix la regidora d’Igualtat, “cal entomar aquest repte amb totes les energies i des del convenciment que compta amb el suport i col·laboració de la resta de membres del consistori i la complicitat dels tècnics municipals, per construir una Castelldefels inclusiva i una administració que ens aculli i representi a tots i totes”.
Font: Aj. Castelldefels