El Govern de la Generalitat ha fet públiques les Creus de Sant Jordi 2021 atorgades a 20 personalitats i 10 entitats. La concessió es basa en els serveis prestats a Catalunya en la defensa de la seva identitat o en el pla cívic i cultural. La Creu de Sant Jordi és un dels màxims reconeixements que pot rebre una persona per part de la Generalitat de Catalunya.
Entre les entitats guardonades destaca Fundesplai, la Fundació Catalana de l’Esplai, que té la seva seu al Prat de Llobregat. En la motivació del premi realitzada per la Generalitat es diu el següent: “Per la seva contribució en l’educació en el lleure d’infants i joves, i la seva tasca professional que du a terme amb diversos col·lectius i en entorns vulnerables. La seva trajectòria , sorgida el 1969 al barri de Bellvitge de l’Hospitalet de Llobregat i amb antecedents sòlids d’implantació territorial, i la seva funció socioeducativa, li confereixen una identitat particular, que ha permès millorar la cohesió de les comunitats on treballa. Per haver contribuït a garantir el reconeixement i reforç dels centres d’esplai que engloba, i iniciar projectes de futur orientats a la millora del medi ambient i la promoció de projectes educatius i d’itineraris formatius innovadors i transformadors”. Fins aquí la nota oficial que inexplicablement no fa cap referència a la vinculació actual de Fundesplai al Prat de Llobregat i a la comarca del Baix Llobregat.
També Pau Gasol i Sáez, el jugador de bàsquet de Sant Boi de Llobregat, que acaba de retirar-se de la competició oficial després d’una llarga carrera, ha estat una de les 20 persones que han rebut la Creu de Sant Jordi. I una altra persona amb vinculacions amb el Baix Llobregat, l’empresària i promotora cultural Mariona Carulla, que es va iniciar professionalment a Gallina Blanca, l’empresa de Sant Joan Despí, i que va ser membre del Consell d’Administració d’Agrolimen fins el 2009, ha rebut igualment el guardó.
Font: Generalitat de Catalunya
Fotografia: Alberg Fundesplai. El Prat de Llobregat