Segons un informe elaborat per l’Institut Català d’Ornitologia, als parcs de Sant Just Desvern s’han comptabilitzat un total de 67 espècies d’ocell, la major part al Parc del Mil·lenari.
Aquests espècies, el 71’6% de les quals amb algun grau de protecció , representen el 95’71 % de les espècies observades al conjunt del municipi i el 17’77 de tot Catalunya. Tant el nombre d’espècies com el d’observacions (1.273) suposen els valors més alts de tota la sèrie històrica.
Entre totes les observacions cal destacar les del falciot pàl·lid (a la fotografia) , atès que és un ocell molt localitzat a tot el país i molt difícil de distingir del falciot negre i les de la tórtora comuna, catalogada com a espècie vulnerable. També es van detectar tres espècies exòtiques invasores: la cotorreta de pit gris, la cotorra de Kramer i el bec de corall senegalès.
Aquestes dades reforcen la importància dels parcs metropolitans en l’àmbit ambiental, ja que posen de manifest que són espais on moltes aus, bona part d’elles d’espècies protegides, troben refugi i aliment i presten serveis ambientals diversos, com el control de poblacions d’insectes que podrien esdevenir plagues.
Es poden consultar les espècies d’ocells observades a Sant Just a través del visor de fauna de l’AMB.
Font: Ajuntament de Sant Just Desvern
Fotografia: Termcat