Moviment dins l’espai postconvergent. A les darreres eleccions al Parlament el PDeCAT va obtenir el 2’72 per cent dels vots i es va quedar sense representació. Al Baix Llobregat el PDeCAT, encapçalat per l’exconsellera Àngels Chacón (a la fotografia), va obtenir tan sols l’1’56 % del vots i Junts per Catalunya, el partit de Puigdemont, el 10’76 %, la meitat que el percentatge assolit a Catalunya (20’02%). Però el panorama a les eleccions municipals de 2019 no havia estat tan clar: tothom era encara dins Junts, que tot i així es va quedar amb un percentatge molt baix, el 8’26 % i 56 regidors i regidores. Xavier Fonollosa, del PDeCAT, va guanyar l’alcaldia de Martorell dins una candidatura anomenada Junts. En canvi, a la capital de la comarca, la gent de Junts es va presentar dins la llista de Tots som Sant Feliu.
Ara ha transcendit que Àngels Chacón mou fitxa. En una carta enviada a la militància ha explicat que abandona el PDeCAT per crear un nou projecte “de centre, ampli i integrador”. Chacón afirma que ja fa mesos que treballa en la construcció d’aquest nou espai en el que es trobarien el mateix PDeCAT, i els grups Convergents, Lliures i Lliga. Alguns del noms que podrien retrobar-se en la nova opció hereva de Convergència serien el d’Àstrid Barrio, o els dels exdiputats de CIU Roger Montañola i Antoni Fernàndez Teixidor. D’altres noms que no han fet el pas però que també sonen són el de l’exdiputat a Madrid, Carles Campuzano i el de l’exalcalde de Sant Cugat del Vallès i exconseller Lluís Recoder.
Chacón afirma que la nova organització “en cap cas es redueix a una simple suma de partits” sinó que “busca superar personalismes i sigles”. L’exconsellera és molt dura amb l’actual Govern de la Generalitat, del que forma part Junts: el defineix com a “manifestament incoherent i erràtic” i l’acusa de no tenir “una estratègia clara de país”. Defensa el dret a l’autodeterminació però rebutjant la via unilateral i aspirant a una millora de l’autogovern. Sembla quer el nom del partit està decidit i podria ser que s’hagi inscrit ja al Registre de Partits Polítics.
Chacón te previst presentar el nou espai el proper dia 11 de gener. Aquell dia anunciarà que el partit resultant de la fusió dels diversos grups que estan negociant, concorrerà a les eleccions municipals de 2023.
És de cara als comicis locals que els grups municipals de Junts a la comarca hauran d’optar pel partit de Carles Puigdemont i Jordi Sánchez o pel d’Àngels Chacón. Caldrà veure si encara hi ha possibilitats de llistes conjuntes o si es presenten dues opcions confrontades que és el que sembla el més probable. Al Baix Llobregat molts militants estan pendents de la decisió que pugui adoptar l’alcalde de Martorell, Xavier Fonollosa. De fet, el passat mes de setembre, diversos alcaldes del PDeCAT, entre els que es trobava Fonollosa, van registrar la marca local de Junts per evitar que l’any 2023 es presenti una llista alternativa amb aquest nom. Entre els alcaldes que van efectuar aquest moviment hi havia també els de Vilafranca del Penedès, de Lloret de Mar i d’Igualada i el líder del grup municipal de Figueres. En principi aquesta jugada política i legal aniria encaminada a evitar la presentació d’una candidatura amb el nom de Junts per Catalunya confrontada a la del PDeCAT. Però caldrà seguir de prop les decisions d’aquests alcaldes i d’altres regidors i regidores per saber si es sumen al projecte de Chacón. De fet, Marc Solsona, alcalde d’Igualada, succeeix Chacón al front de PDeCAT. Els que restarien al marge d’uns i altres serien el PNC de l’ex senadora Marta Pascal, i Units per Avançar, de Ramón Espadaler, el polític democratacristià, col·laborador de Duran i Lleida, que figura a les llistes del PSC. Cas de confirmar-se la divisió en dues llistes a les eleccions municipals, l’espai que ara ocupa Junts a la comarca, que ja és molt petit, es podria veure encara més afeblit. La incògnita és com reaccionaria l’electorat tradicional convergent ara incòmode amb la deriva que consideren radical de Puigdemont.
Fotografia: Nació Digital