En el marc de La Mostra, la localitat baixllobregatina celebra aquest esdeveniment gastronòmic únic a Espanya, que es celebra fins dilluns 24 de gener a un estand ubicat a la plaça de la Vila. Les sessions de cuina en directe són gratuïtes i també es poden seguir pel Canal Youtube de l’Ajuntament. Aquest any d’han habilitat 25 metres quadrats més de fira respecte d’altres edicions i es mantenen totes les mesures sanitàries
Sant Vicenç dels Horts torna a ser el referent pastisser del món fins el 24 de gener, dies en que s’està celebrant la V Mostra Internacional de Pastisseria. Després de l’edició online de 2021 a causa de la pandèmia, aquest any la cita gastronòmica, única a Espanya, s’ha recuperat en format presencial per continuar donant promoció al sector de l’alta pastisseria entre el públic no professional. L’esdeveniment està organitzat per l’Ajuntament de Sant Vicenç dels Horts i pel mestre vicentí Eugeni Muñoz, i compta amb la col·laboració del Consorci de Turisme del Baix Llobregat.
L’alcalde de Sant Vicenç dels Horts, Miguel Comino, ha destacat la importància de la cita per seguir reactivant l’economia i la vida social a la ciutat: “Ara, més que mai, necessitem gaudir de moments dolços. Sense perdre de vista que el virus encara està entre nosaltres, hem de seguir impulsant l’economia i la vida en societat. Sant Vicenç dels Horts es converteix un any més en la capital de la pastisseria, amb públic i professionals que ens ajuden a difondre l’excel·lència d’aquest ofici”.
La il·lusió per tornar a viure en directe un acte amb tan bona acollida és, sense dubte, allò que va destacar a l’acte de presentació de l’esdeveniment; el mestre pastisser vicentí Eugeni Muñoz: “En tres dies es concentren molts pastissers i pastisseres de diferents països i es genera un ambient de complicitat molt especial, d’intercanvi de coneixement entre professionals i amb el públic”.
Figures internacionals
La cita, també coneguda com a Pastry Sense, és enguany més internacional que mai i durant aquests dies reunirà a figures destacades del sector estatal amb d’altres provinents de França, Itàlia, Finlàndia o Xile, sempre que les mesures sanitàries ho permetin. Però més enllà d’aquesta novetat, l’essència de la cinquena edició segueix essent la mateixa que en els darrers anys amb sessions de cuina en directe per donar a conèixer l’ofici pastisser entre les persones interessades. De fet, aquest any d’han habilitat 25 metres quadrats més de fira respecte d’altres edicions. Tot i això, les activitats també es poden tornar a seguir a través del canal de YouTube municipal.
Totes les sessions de cuina en directe són d’accés gratuït. Alguns dels xefs són:
• Ester Roelas, exprofessora de l’escola de pastisseria The Pastissier, desenvolupadora I+D de Moulin Chocolat i escriptora de,llibres especialitzats de pastisseria
Francisco Broccolo, pastisser veneçolà format al costat de Pierre Mirgalet i xef corporatiu de la cadena hotelera Lifestyle Holidays
• Iván Pascual, Spanish World Chocolate Master de 2017 i propietari del Taller de Postres Cal Gumer i de Cal Gumer Events.
• Carla Rodrigues i Pepe Leotta, els especialistes en pastisseria artística.
• Cris Massana i Martina Sampaolo, dues pastisseres que pertanyen al prestigiós centre parisenc Breathe centrat en pastisseria vegana.
La 5a Mostra Internacional de Pastisseria també compta amb la col·laboració de l’escola d’hoteleria Institut Dertosa.
El regidor de Promoció Econòmica, Xavi Gómez, ha celebrat la “consolidació d’una mostra que cada cop guanya més adeptes”. “La persistència de l’organització, i sobretot la passió que hi posa el nostre estimat Eugeni Muñoz, fan que ens haguem guanyat, ja des de la primera edició, el reconeixement del sector pastisser. Prova d’aquest reconeixement és que des de la primera edició ens han acompanyat pastissers i pastisseres de primer nivell”, ha valorat.
Guardons Fava de Cacau
A més, el dilluns 24 també se celebrarà la taula rodona “Gestió i recursos humans a les pastisseries”, en què intervindran el propi Eugeni Muñoz com a moderador, i altres experts en el tema com Miquel Camps, empresari vicentí membre del Comitè Executiu i adjunt a presidència en PIMEC, a més de membre de la directiva del FC Barcelona.
Acte seguit, i per tercer any consecutiu, la Mostra finalitzarà amb l’entrega dels premis Fava de Cacau a les 50 millors pastisseries de Catalunya, que atorga l’Ajuntament de Sant Vicenç dels Horts. Segons el coordinador Marc Balaguer, l’objectiu d’aquests premis és “posar en valor l’ofici i el treball de tots els artesans que dia a dia obren persiana per oferir-nos els millors productes”. “Amb aquests guardons l’organització vol donar màxim suport al sector”, afegeix.
A més de les 50 millors pastisseries, hi haurà 10 mencions especials:
FAVA D’OR A LA TRADICIÓ VIVA
FAVA D’OR A LA PASTISSERIA INNOVADORA
FAVA D’OR AL DOLÇ SINGULAR
FAVA D’OR A LA MILLOR PASTISSERIA DE LA CATALUNYA CENTRAL
FAVA D’OR A LA MILLOR PASTISSERIA DELS PIRINEUS
FAVA D’OR A LA MILLOR PASTISSERIA DE BARCELONA I COMARQUES
FAVA D’OR A LA MILLOR PASTISSERIA DEL CAMP DE TARRAGONA I TERRES DE L’EBRE
FAVA D’OR A LA MILLOR PASTISERIA DE L’ANOIA, PENEDÈS, GARRAF I BAIX LLOBREGAT
FAVA D’OR A LA MILLOR PASTISSERIA DEL GIRONÈS
FAVA D’OR A LA MILLOR PASTISSERIA DE PONENT
Font: Ajuntament de Sant Vicenç dels Horts