Tres candidatures locals amb representació al Consell Metropolità d’Àrea Metropolitana de Barcelona, han decidit unir-se en un únic grup. Es tracta de Compromís i Acord per Torrelles (CAT), de Torrelles de Llobregat, Ara Decidim, de Ripollet, i Guanyem, de Badalona. El grup es denominarà Municipalistes per la República des de Baix.
La composició dels 90 membres del Consell metropolità és de 43 conselllers del PSC, 14 dels Comuns, 14 d’ERC, 10 de Junts, 4 del nou grup, 2 de Cs, 1 del PP, 1 de Barcelona pel canvi (el grup creat per Manuel Valls) i una consellera no adscrita.
El nou grup es situa clarament a l’oposició a l’AMB, on també es troben el PP, Ciutadans, Barcelona pel Canvi I la consellera no adscrita. Critiquen el pacte de govern que inclou el PSC, Comuns, ERC i Junts. La presidenta de l’AMB és l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau. Municipalistes per la República des de Baix es reclama “alternativa als partits polítics de sempre”. Es comprometen a “treballar conjuntament” i afirmen que els “mou aconseguir objectius comuns en marcs competencials i territorials més amplis”. Proposen abordar les inversions de l’AMB, un pla de reequilibri territorial, impulsar polítiques socials i d’habitatge i implantar una fiscalitat ambiental.
El grup està format per l’alcalde de Ripollet, José María Osuna, la tinent d’alcalde del mateix municipi, Pilar Castillejo, ex diputada de la CUP al Parlament, la regidora de Badalona i militant de la CUP, Nora San Sebastián, i l’alcalde de Torrelles de Llobregat, Ignasi Llorente ( a la fotografia).
Les candidatures de Ripollet i de Badalona són locals però estan políticament vinculades a la CUP. En el cas de Badalona, la candidatura que es va presentar l’any 2019 incloïa ERC i els cupaires; l’acord es va trencar posteriorment i ERC va crear un grup propi i la CUP es va mantenir dins Guanyem. La cap de llista a les eleccions municipals va ser Dolors Sabaté, que l’any passat va encapçalar la candidatura de la CUP al Parlament de Catalunya, on actualment és diputada. Sabaté va ser present a l’acte de constitució del nou grup. La CUP no va obtenir cap representant a l’AMB a les eleccions municipals de 2019 i un dels objectius del nou grup podria ser portar les seves polítiques al plenari metropolità.
Aquests clars vincles de Municipalistes per la República des de Baix amb la CUP, han estat el motiu de la sorpresa que la decisió de l’alcalde de Torrelles de Llobregat, Ignasi Llorente, ha causat en alguns ambients de la localitat. Fonts coneixedores de la política local expliquen que la candidatura Compromís i Acord per Torrelles és plural i inclou membres allunyats de la CUP. Alhora expressen la preocupació pel fet que aquesta decisió pugui comportar que partits d’esquerres que no es van presentar l’any 2019 ho facin a les eleccions municipals de 2023 i que faciliti un pacte de la resta de partits que faci fora Compromís i Acord de l’alcaldia. Els partits que governen l’AMB (ERC, Junts i PSC) ja tenen majoria avui al ple municipal.
L’actual composició del consistori és de 5 regidors de CAT ( que en va perdre 2 en relació a les eleccions de 2015), 4 d’ERC, Junts 2 i PSC 2. Catalunya en Comú no es va presentar.
A les darreres eleccions al Parlament de Catalunya de l’any 2021, ERC va guanyar a Torrelles amb el 30 % de vots; Junts va obtenir el 21’3 %, el PSC el 17%, la CUP el 10’5 %, Comuns el 7%, VOX el 5’2%, Cs el 3’4% i el PP l’1’8%.