Segons ha publicat Nació Digital, un informe de l’Oficina Antifrau de Catalunya conclou que l’exalcalde socialista de Sant Andreu de la Barca, Enric Llorca ( a la fotografia) , va percebre 86.511 euros en dietes irregulars entre el 2015 i el 2020. El mateix document destaca que altres membres del consistori, Montserrat Tobella, Juan Pablo Beas, Luis Oulengo i Eva Prim, tots del PSC, i la regidora Saray Cantero, de Ciutadans, van cobrar  retribucions anuals complementàries en concepte de puntualitat i productivitat, previstes al conveni col·lectiu del personal de l’Ajuntament però no aplicables als càrrecs electes.

Llorca posava en valor l’any 2020 el fet que només cobrava dietes de l’Ajuntament i de la Diputació de Barcelona pel fet de continuar exercint de metge titular del Departament de Salut. Aquesta és la situació legal dels electes que no tenen dedicació exclusiva ni parcial. Però, segons, l’Oficina Antifrau, les quantitats que ingressava, que eren públiques, eren irregulars.

Segons Antifrau, les remuneracions per assistència a òrgans col·legiats suposaven una quantitat equivalent a entre un 64% i un 76 % de la retribució màxima per dedicació exclusiva que hauria percebut com alcalde entre 2015 i 2019, motiu pel qual “constitueixen una autèntica retribució per dedicació parcial”. Per aquet motiu, s’insta a l’Ajuntament a iniciar un procediment de reviso d’ofici i un procediment de reintegrament de les quantitats satisfetes irregularment per un valor de 86.511 euros durant els últims sis anys en el càrrec. Aquesta quantitat no és la total que va percebre Llorca (205.795 euros) sinó l’extra que cobrava per damunt d’altres electes per anar a les mateixes reunions ( Junta de Govern i Comissions informatives, i posteriorment, a la Junta de Portaveus i la Comissió de Comptes). L’Oficina Antifrau recorda que no es poden cobrar dietes diferents en funció del càrrec sinó per assistir a òrgans diferents.  L’informe considera que les quantitats rebudes “van més enllà dels principis de proporcionalitat i rigor i suposen una autentica retribució encoberta amb el que això comporta des de les perspectives tributàries i de seguretat social”. El digital Crític ja havia publicat que entre 2013 i 2019, Llorca havia cobrat 146.843’3 euros en dietes de la Diputació a més de percebre el seu sou com a metge i les dietes de l’Ajuntament .En les seves al·legacions com a afectat, Llorca argumentava que la seva condició d’alcalde justificava “objectiva i raonablement” la major quantitat en dietes, presentant un informe extern elaborat a petició del mateix Ajuntament, un procediment que Antifrau veu “sorprenent”

Atès que les retribucions s’aprovaven en el Ple municipal, el grup Fem Sant Andreu ( integrat per ERC i Vecinos por el Cambio) va presentar denúncia davant l’Oficina Antifrau, el març de l’any passat. L’Ajuntament ja havia reformulat el sistema de dietes de l’alcalde, després que tant la Diputació de Barcelona com la secretària municipal certifiquessin que hi havien irregularitats.

Dos mesos després de la denúncia Llorca va dimitir com a diputat de Salut Publica i com a diputat provincial  de la Diputació de Barcelona. Tal com va informar elBaix.cat, la dimissió va causar sorpresa, que va expressar la mateixa presidenta de la Diputació de Barcelona, Nuria Marín, que, va declarar que Llorca només portava des de 2019 en el càrrec. Dos mesos després va renunciar a l’alcaldia i va ser substituït per l’actual alcaldessa, també del PSC, Ana Alba. Llorca i el PSC sempre han negat cap relació entre la denúncia i les dimissions.

Enric Llorca va ser 26 anys alcalde de Sant Andreu de la Barca i era un dels membres destacats de la Federació del PSC del Baix Llobregat. Els darrers temps va governar amb un pacte entre el PSC i Ciutadans, que encara continua sota el mandat de la nova alcaldessa. L’Ajuntament ha estat protagonista de diverses crisis dins el grup socialista i d’una actuació controvertida per la seva persistent manca de suport als professors de l’IES El Palau, de la localitat, injustament acusats de “menysprear i humiliar” a fills i filles de membres de la Guàrdia Civil, de la caserna que el Cos té a la ciutat. Llorca també va tornar a ser notícia quan, poc abans de dimitir, va contractar com a assessor l’exalcalde socialista de Sant Just Desvern, Josep Perpinyà,  després de l’escàndol provocat per l’intent de nomenar-lo gerent del Consorci del Parc de Collserola, frustrat pels municipis governats pels Comuns i ERC.

Fonts: Nació Digital i ACN

Fotografia: La Vanguardia

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here