Aquest diumenge el RCD Stadium de Cornellà- El Prat ha tornat a acollir l’enfrontament de la màxima rivalitat entre el RCD Espanyol i el FC Barcelona.
L’estadi recuperava un aforament del 100% després de molts mesos de limitacions per la pandèmia, però al partit hi han assistit 25.042 espectadors, molt lluny del màxim de 40.000. Des del punt de vista estrictament esportiu l’enfrontament ha acabat amb empat a 2 gols, marcats per Darder i Raul de Tomás per a l’Espanyol i per Pedri i Luuk De Jong pel Barça. L’Espanyol, amb aquest resultat, continua sense guanyar al Barça en el seu nou estadi.
Però el partit s’ha vist envoltat per una polèmica que va més enllà de l’esport. La decisió del president de la Generalitat Pere Aragonés d’assistir a l’estadi ha estat en l’origen d’un problema polític i de protocol. L’Espanyol es va negar, durant els dies previs al partit, a que sonés l’himne nacional de Catalunya, Els Segadors, en motiu de la presència del president al camp de Cornellà- El Prat.
Presidència de la Generalitat vol instaurar el costum de que sonin Els Segadors quan el president entri en un recinte. Així es va fer als camps del Barça i del Girona, quan el president Aragonés va presidir, des de la llotja, un partit de futbol amb presència d’algun equip català. En concret, pel que fa al Nou Camp, l’himne va sonar abans del partit del Barça i el Real Madrid del 24 d’octubre. Val a dir que feia sis anys que l’himne no es posava al camp del Barça coincidint amb la presència d’un president de la Generalitat.
L’Espanyol es va negar, segons va difondre Nació Digital, a atendre la proposta de la Generalitat, argumentant que el protocol del club no ho contempla, fet que, segons la mateixa font, va provocar sorpresa i contrarietat al Govern. La cosa es va complicar més perquè l’Espanyol va atribuir el fet que Nació Digital divulgués les discrepàncies , suposadament filtrades dels del Palau de la Generalitat, a un intent de presentar el club com contrari a l’autogovern de Catalunya. El club que presideix l’empresari xinés Cheng Yansheng va recordar a les xarxes un fragment del seu himne que diu: “Ets l’orgull de l’esport i de Catalunya glòria. Jo t’estimo Espanyol”.
Les xarxes s’han fet ressò de la polèmica amb cítiques creuades. Alguns diaris han tret foc pels queixals. Segons El Confidencial “La Generalitat traiciona al Espanyol por negarse a poner el himno catalán antes del derbi”. La Razón: “La contundente respuesta del Espanyol a la petición de la Generalitat de poner Els Segadors contra el Barcelona”. El Catalán: “Los radicales independentistas presionan al Espanyol para que ponga Els Segadors.
Finalment, el president Aragonès va ser a la llotja de l’Estadi de Cornellà -El Prat (a la fotografia) i va ser saludat pels directius de l’Espanyol, però Els Segadors no va sonar. Segons l’article 8 de l’Estatut, l’himne nacional de Catalunya és Els Segadors