La Comissió Europea va llançar el 18 de febrer de 2021 un advertiment a l’Estat espanyol per la desprotecció dels espais naturals del Delta del Llobregat. L’Ajuntament del Prat de Llobregat denuncia que, un any després, tant la Generalitat de Catalunya com el Govern central, segueixen sense respondre adequadament els requeriments de la UE.

L’alcalde del Prat, Lluís Mijoler, ha lamentat que “no tenim cap proposta de la Generalitat del Pla especial de protecció dels espais naturals del Delta i no sabem quines són les mesures que s’haurien d’aplicar per corregir el que reclama la Comissió Europea”.

La Comissió Europea, arran d’una denúncia de l’entitat ecologista Depana, va constatar que les mesures de compensació per les ampliacions del port i de l’aeroport havien resultat insuficients i exigia la posada en marxa de mesures addicionals per protegir i gestionar la zona de la xarxa Natura 2000 dels espais naturals del Delta del Llobregat. La UE exposava que calia evitar el deteriorament d’una zona com aquesta, amb una biodiversitat excepcional i punt clau de les rutes migratòries de moltes espècies d’aus, com a conseqüència de l’execució de grans projectes d’infraestructura, per donar compliment a la Directiva europea d’Hàbitats.

Mijoler ha recordat que enlloc de les mesures reclamades per la UE, “ens hem trobat amb una proposta d’AENA que tenia a veure amb tot el contrari del que s’estava dient per part de la Comissió Europea, l’ampliació de l’aeroport, de la tercera pista, que no suposava només una manca de compensacions sinó una destrucció encara més gran dels espais naturals del Delta i el Parc Agrari”.

Per aquest motiu, Mijoler ha emplaçat a la Generalitat i a l’Estat a fer els deures, no per les reivindicacions de l’Ajuntament sinó de tota la societat civil i el moviment ecologista”. D’entre els temes pendents l’Ajuntament del Prat recorda la millora de la qualitat de l’aigua i la realització d’una auditoria ambiental.

L’alcalde del Prat ha emplaçat a la Generalitat a executar “les inversions pel que fa a les masses d’aigua i els nostres aqüífers a les quals es va comprometre”. L’única acció que s’ha desenvolupat fins ara és la impulsada per l’AMB i l’Ajuntament del Prat, per habilitar un nou sistema per subministrar aigua regenerada al Canal de la Bunyola, de la que elBiax.cat ja va informar.

Font: Ajuntament del Prat de Llobregat

Fotografia: Consorci de Turisme del Baix Llobregat

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here