Els sistemes dunars del Delta del Llobregat són l’escenari d’accions de plantació protagonitzades per 300 alumnes de 12 centres educatius. Aquests nois i noies d’escoles de la comarca, ubicades a Viladecans, el Prat de Llobregat i Castelldefels, a més d’altres de Sant Adrià del Besós, porten a terme plantacions de 3.000 plantes autòctones, d’espècies vegetals pròpies dels sistemes dunars. El borró, el fonoll marí o el lliri de mar són espècies de flora adaptada a ecosistemes sorrencs, amb una elevada salinitat i una disponibilitat d’aigua i nutrients limitada.
Aquesta activitat s’emmarca dins el projecte participatiu “Recuperem les dunes metropolitanes”, basat en la metodologia d’aprenentatge servei, en el qual els centres educatius s’impliquen en la conservació i promoció d’un espai natural. Els alumnes aprenen conceptes sobre la platja o les funcions dels sistemes dunars alhora que fan un servei a la comunitat i creen un vincle amb aquest espai.
Simultàniament, l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) porta a terme una nova campanya de retirada de vegetació invasora que preveu erradicar 5.000 kg d’espècies agressives per als sistemes dunars. Iuca, ambròsia, gazània i coniza són les espècies invasores perjudicials que es volen eliminar.
La vegetació que ara es planta protegeix i incrementa el volum dels sistemes dunars, ja que fixa i acumula la sorra mobilitzada pel vent.
Font: AMB
Fotografia: Europa Press