El Parlament de Catalunya va donar ahir dimecres un pas més en la renovació de les institucions que en depenen i que estaven pendents del consens necessari per a procedir als nous nomenaments. Un d’aquests organismes era la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, que inlou TV3 i Catalunya Ràdio.
L’acord entre ERC, PSC i Junts per Catalunya es va concretar en l’elecció, per 93 vots a favor, 33 en contra i una abstenció, dels nous membres del Consell de Govern de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, coneguda com a “Corpo”.
Una de les persones nomenades, a proposta del PSC ,fou la molinenca Carme Figueras. Figueras ha estat fins aquest passat mes de febrer membre del Consell de l’Audiovisual de Catalunya.
Carme Figueras, de 66 anys d’edat, veïna de Molins de Rei, militant destacada del PSC, ha estat regidora de la seva ciutat (1983-2007), diputada al Congrés de Diputats (1993-1995), diputada al Parlament de Catalunya (1995-2010), Consellera de Benestar i Família del Govern de la Generalitat (de maig a novembre de 2006) i Consellera del Consell de l’Audiovisual de Catalunya (des de l’any 2010 fins el 2022). Ahir va ser escollida membre del Consell de govern de la CCMA per un mandat de sis anys.
La nova presidenta de la CCMA serà Rosa Romà, que ha estat directora de l’Àrea de Ciutadania i Innovació del Servei Català de la Salut ,executiva d’una empresa de publicitat i professora de de la Universitat privada Abad Oliva, que ha estat proposada per ERC. A més de Figueras, també han estat nomenats membres del Consell de govern, Lluís Garriga (ex cap de premsa del PSC a l’Ajuntament de Barcelona), Lluís Noguera ( ex secretari de la Conselleria de Cultura que dirigia ERC), Àngels Ponsa (ex consellera de la Generalitat i exdiputada de Junts per Catalunya), Gemma Ribas (ex directora de comunicació del Govern Montilla) i Josep Riera (actual diputat de Junts, raó per la que no va poder participar en la votació).
Els grups de l’oposició van criticar els nomenaments que van definir com un intercanvi de cadires partidista i que van considerar contradictoris amb la idea de despolititzar la CCMA, que els partits que han votat a favor havien propugnat en altres temps. ERC, PSC i Junts van defensar l’acord afirmant que és fruit d’un procés “democràticament impecable” i que l’equip escollit és “divers i multidisciplinari”.
La redacció de TVC, a través d’un comunicat del Sindicat de Periodistes de Catalunya de TV3, va qualificar l’acord del Parlament de “renovació desaprofitada”. Segons els professionals de la informació, la renovació s’ha fet a partir d’un document elaborat pel PSC “que aposta per un canvi de model i de dimensió dels mitjans de la Corporació, i que els designats han hagut d’assumir com a condició per a ser proposats”. Alhora han recordat que “tant al CAC com en la CCMA els dos partits que governen tenen la majoria i la presidència de l’organisme”. EL SPC lamenta que s’hagi desaprofitat l’ocasió de desgovernamentalizar i despartiditzar aquests organismes i que no s’hagi avançat “cap a una gestió basada en els criteris, marcats a la Llei, d’independència i professionalitat dels directius”.
Fonts: CAC i SPC