Indignació de la comunitat educativa amb el conseller d’Educació d’ERC, Josep González-Cambray, coincidint amb el primer aniversari del govern d’Esquerra i Junts per Catalunya.
Els sindicats han convocat cinc dies de vaga per ahir, avui i demà, i el 29 i 30 de març, que afecten a l’educació infantil, primària i secundària. A més, el dia 23 també està convocada una vaga a tots els nivells educatius, des d’infantil a la Universitat, com a protesta per la sentència que fixa el 25 % de classes en castellà. Els motius principals de la vaga de cinc dies són les retallades i la inversió insuficient al sector de l’educació, els nous currículums, l’exigència que sigui el Departament qui assumeixi les conseqüències de qualsevol possible problema derivat de la sentència del 25%, i, sobre tot, l’avançament del calendari escolar sense diàleg amb la comunitat educativa.
La vaga va tenir ahir, dimarts, una gran incidència: segons el sindicats la van seguir una mitjana del 60 per cent de les persones convocades, malgrat un serveis mínims que els sindicats van qüalificar d’abusius. El Departament d’Educació va xifrar la incidència de la vaga en un 33 % a Catalunya. Segons el Departament, al Baix Llobregat el seguiment va ser del 36’63 % als centres públics i del 12’72 % als concertats, dades que contrasten amb les dels sindicats. Pel matí, molts ensenyants del Baix Llobregat es van desplaçar a la manifestació de Barcelona, que, segons la Guàrdia Urbana, va aplegar 22.000 persones (a la fotografia), unes 40.000 segons els sindicats.
Els darrers dies, i ahir mateix, l’ambient s’ha anat crispant: delegats sindicals es van tancar a la seu del Departament d’Educació; ahir, un grup de docents van llançar pintura als vidres de la seu de Catalunya Ràdio, a la Diagonal de Barcelona, en protesta per la forma en la que l’emissora pública ha informat dels motius de la vaga; també es van viure moments de tensió quan la manifestació va arribar a la Conselleria d’Educació.
A quarts de 3 de la tarda acabava sense acord la reunió d’urgència entre el conseller d’Educació i els sindicats, que ara reclamen que el president Aragonès “entomi la negociació i aporti propostes concretes”. USTEC ha advertit que no acceptaran tornar a la dinàmica de les decisions “inamovibles” i CCOO ha fet una crida a posar fi a les “imposicions” exigint a González- Cambray que dimiteixi o “canviï la seva manera de treballar, amb diàleg i consens”
La vaga també està tenint una derivada de confrontació política dins l’independentisme. La CUP va exigir las dimissió del conseller González-Cambray. I des de Junts per Catalunya, que comparteix govern amb ERC, en el marc de la polèmica amb Gabriel Rufián, que havia criticat Carles Puigdemont per tenir vincles amb la Rússia de Putin, s’ha acusat al diputat republicà de provocar la polèmica per intentar tapar la vaga del sector de l’educació. La diputada de Junts, Míriam Nogueras, ha destacat que “hi ha vaga d’educació perquè NO s’ha arribat a cap acord en les negociacions perquè aquesta Conselleria es nega a negociar. NO té propostes i se’n riu dels docents”; Nogueras va arribar a utilitzar l’etiqueta “Cambray dimissió” en un missatge a les zarxes que posteriorment va esborrar. Des de l’oposició, David Cid, portaveu dels Comuns al Parlament, recordava: “L’educació pública necessita suport, recursos, diàleg i acord. Ser per fi escoltada. No imposicions”. Alicia Romero, diputada del PSC deplorava que el govern català decidís “avançar el curs escolar i modificar els horaris de tot el mes de setembre de forma unilateral”.
Aquest dimecres la vaga continua: la protesta es concentra avui al Saló de l’Ensenyament, que obre les portes a Fira de Barcelona. Està previst que l’inauguri el conseller González-Cambray, i els sindicats han convocat una manifestació que comença a dos quarts de 12 a la Plaça dels Països Catalans i acaba davant el Saló. El regidor d’Educació de l’Ajuntament de Barcelona, Pau González, ha anunciat que no assitirà a la inauguració del Saló en solidaritat amb la vaga.