L’Ajuntament d’Olesa de Montserrat, AEQUITAS i la Diputació de Barcelona organitzen aquest divendres, 8 d’abril, a dos quarts de 7 del vespre, a l’Auditori de la Casa de Cultura, un acte denominat Audiència Memorial. Es vol donar veu als familiars de veïns i veïnes que van patir tant la Guerra Civil com la postguerra per a que exposin públicament el seu testimoni personal i familiar sobrer aquests fets. Es tracta d’una forma innovadora d’abordar la memòria democràtica.
L’Audiència Memorial consisteix en una sessió publica orientada a la reparació simbòlica i el reconeixement institucional de totes les víctimes. Les persones descendents de víctimes de la guerra civil i de la dictadura (tant de la rereguarda republicana com de la repressió franquista) exposaran les seves vivències personals. En aquest cas, s’escoltarà la veu de 10 joves olesans i olesanes, la quarta generació de les persones represaliades.
Segons explica el regidor de Cultura i Memòria Històrica, Xavier Rota, el relat “va adreçat als més joves per sensibilitzar-los, per fer memòria individual i col·lectiva i contribuir al coneixement dels fets”. La sessió serà conduïda per Jordi Palou i Mireia Vives, facilitadors i mediadors de conflictes. Intervindran també Pilar Díaz, en nom de la Diputació, i l’alcalde de la ciutat, Miquel Riera.
L’Audiència forma part dels actes de les XIV Jornades de Memòria i Justicia. Aquest dijous, a les 7 del vespre, Olesa Ateneu ha organitzat la conferència “Camps de concentració: origen i història” a càrrec de l’historiador Fèlix Figueres, a la Comunitat Minera Olesana. A Olesa hi ha 14 víctimes que van patir els camps de concentració nazis.
També s’ha organitzat una visita teatralitzada pels espais de la Guerra Civil del municipi. Serà el dissabte, dia 9 d’abril, i es sortirà a les 11 del matí de la Plaça de les Fonts.
Els actes estan organitzats per l’Ajuntament d’Olesa, el Memorial Democràtic i la Diputació de Barcelona.
Font: Ajuntament d’Olesa de Montserrat