Aquest dissabte, 28 de maig, ERC va celebrar al Parc de la Muntanyeta de Sant Boi de Llobregat, la Festa republicana del Baix Llobregat i l’Hospitalet.

La Festa permetia recuperar contactes personals congelats per la pandèmia, i assistir, tal com va informar elBaix.cat, a debats, actes festius i de cultura popular, i a un dinar de germanor. Els dirigents comarcals, encapçalats pel president d’ERC del Baix Llobregat, Joan Borràs, alcalde del Papiol, hi van tenir un paper destacat.

Però el plat fort era les esperades intervencions del president del partit , el baixllobregatí Oriol Junqueras, de la secretària general adjunta Marta Vilalta i del president de la Generalitat Pere Aragonès. Estava previst que els missatges es centressin en repassar l’actualitat política, posant en valor l’acord sobre el català amb Junts, PSC i Comuns, i també en insuflar ànims a la militància per abordar l’any que queda fins les eleccions municipals.

Però un fet esdevingut el mateix matí va trastocar el guió. En una convenció local de Junts per Catalunya, celebrada a Reus, el secretari general sortint Jordi Sánchez, va protagonitzar una intervenció duríssima amb ERC. Sánchez va afirmar que ERC, “paradoxalment” és el “seu adversari principal” i va acusar els republicans d’haver “robat” alcaldies a Junts, citant les de Figures, Sant Cugat del Vallès o Mollerussa. Jordi Turull va atacar també Ernest Maragall, designat novament candidat a Barcelona, considerant que “representa el mateix que Colau i Collboni”, quan l’estratègia republicana passa per presentar el veterà dirigent polític com alternativa al govern municipal actual.

Les relacions entre Junts i ERC tornen a passar, una vegada més, per un mal moment: la crítica de Gabriel Rufián al líder dels Comuns al Congrés de Diputats, Jaume Asens, per “anar massa a Waterloo”, on viu exiliat l’expresident Puigdemont, va provocar indignació a Junts: quan les declaracions van arribar al Parlament de Catalunya, diputats i diputades de Junts van envoltar al president Aragonès per expressar-li la seva indignació.

Ahir, el president Aragonès (a la fotografia) es va veure obligat a caviar el discurs i a replicar Jordi Sánchez des de Sant Boi de Llobregat. Aragonès va afirmar, visiblement molest: “No ens despistem. El nostre adversari són els qui ens espien, qui ens nega el dret a l’autodeterminació”.

Marta Vilalta, va destacar que els republicans són “constructors de consensos”, també amb una dosi de crítica cap a Junts en relació al pacte sobre el català: “Cosim el país, som capaços d’estirar tothom i fer-los rectificar, si cal, per trobar-nos”, va dir, en una afirmació que semblava fer referència a l’actitud de Junts que primer va trencar el consens sobre la llengua amb ERC, Comuns i PSC, i després s’hi va tornar a incorporar.

Oriol Junqueras, en una enigmàtica frase, va recordar que “els de sempre s’ajuden els un als altres per impedir el canvi”.

La Festa d’ERC del Baix Llobregat i l’Hospitalet està centrant el debat polític del cap de setmana.

Font: ACN

Fotografia: CCMA

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here