Aquest proper cap de setmana, 11 i 12 de juny, Cornellà de Llobregat estrena dues noves biblioteques. S’han programat un seguit d’actes culturals, populars i familiars per donar a conèixer els nous equipaments, que iniciaran la seva activitat normal el dilluns 13 de juny.
Les biblioteques que es posen en marxa donaran servei a dos barris de la ciutat: Almeda i Fontsanta-Fatjó. Totes dues porten nom de dona i suposen un acte de recuperació de la memòria democràtica. La d’Almeda porta el nom de Teresa Pàmies (a la fotografia amb Gregorio López Raimundo) i la de Fontsanta-Fatjó, el de Clara Campoamor.
Les dues biblioteques s’integraran a la Xarxa de Biblioteques de Cornellà (XBC), de la qual ja formen part la biblioteca Central de Cornellà, la biblioteca Marta Mata i la biblioteca Sant Ildefons. Les noves instal·lacions estan adaptades a les persones amb audiòfons i disposen d’aules d’estudi 24/7, és a dir obertes les 24 hores del dia durant tot l’any.
La Biblioteca Teresa Pàmies esta situada al passeig dels Ferrocarrils Catalans, al costat del Casal d’avis d’Almeda i de l’estació de FGC. Té una superfície de 1.100 metres quadrats.
La Biblioteca Clara Campoamor està ubicada al parc del Canal de la Infanta, al barri de Fontsanta-Fatjó, i davant d’una parada del TRAM. És un espai de 1.057 metres quadrats.
Teresa Pàmies ( 1919-2012), fou una reconeguda escriptora, militant del PSUC i lluitadora antifeixista. Clara Campoamor (188-1972) fou advocada, escriptora, diputada a les Corts Constituents de la Segona República entre el 1931 i 1933 i impulsora del vot de les dones a l’Estat espanyol.
Homenatge a Teresa Pàmies
El dia 12 de juny, diumenge, tindrà lloc a la sala d’actes de la Biblioteca Teresa Pàmies un acte de recordança, reconeixement i homenatge a l’escriptora que ha donat nom a la biblioteca, en el marc de les Jornades de Portes Obertes organitzades per celebrar la posada en funcionament del nou equipament.
L’acte comptarà amb la participació de Montserrat Barderi, comissaria de l’Any Teresa Pàmies, d’Antonio Balmón, alcalde de Cornellà, i dels tres fills i altres familiars de l’escriptora, autora de “Quan érem capitans” i de “Testament a Praga”, republicana i militant comunista. Es projectarà un audiovisual, es llegiran diferents textos de l’autora i es farà una glossa de la seva trajectòria literària, política i humana.
Font: Ajuntament de Cornellà de Llobregat
Fotografia: El Punt Avui