Noticia de gran importància per a la protecció del Delta del Llobregat i per a tota la comarca del Baix Llobregat. La consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat, Teresa Jordà, i l’alcalde del Prat de Llobregat, Lluís Mijoler, van mantenir aquest dijous, 16 de juny, una reunió de treball (a la fotografia) per avançar en l’agenda per la protecció del delta i impulsar i preservar l’activitat del Parc Agrari.
La consellera es va comprometre amb l’alcalde del Prat a multiplicar per dos els espais naturals protegits del delta, les denominades zones ZEPA, i proposa passar de 935 a 2.372 hectàrees protegides, davant l’exigència de la Unió Europea de protegir més i millor el Delta del Llobregat i la demanda reiterada de l’Ajuntament del Prat d’atendre aquesta reclamació.
L’ampliació dels espais naturals protegits anirà de la mà d’una bateria de mesures per promoure i impulsar l’agricultura de proximitat i sostenible que desenvolupen les persones que treballen en l’agricultura al Parc Agrari del Baix Llobregat. Aquests mesures difícilment canviaran l’oposició radical de la dreta agrària representada per l’Institut Agrícola Català de Sant Isidre, amb el suport de la patronal Foment del Treball, però hauran d’intentar convèncer a la Unió de Pagesos, partidària de la defensa del Delta però que ha anunciat que presentarà al·legacions al projecte reclamant que l’ampliació de les ZEPA no afecti l’activitat agrària.
El espais que ara veuran incrementada la seva protecció són la infraestructura verda i la zona amb més biodiversitat de l’àrea metropolitana de Barcelona. Estan integrats per diferents àmbits: les zones naturals protegides (935 ha), els darrers trams del riu Llobregat, el litoral (500 ha), la plataforma marina (31.000 ha) i el Parc Agrari del Baix Llobregat ( 3.348 ha).
La consellera Jordà va destacar que “apostem per defensar la sobirania alimentària i ambiental per sobre de l’especulació urbanística”. L’alcalde del Prat, visiblement satisfet, va assenyalar que “aquest pas d’avui és importantíssim, històric , i ens compromet a seguir obrint camí a l’agenda del Delta”. Mijoler també va recordar que “al Delta veiem, ara i aquí, com el canvi climàtic té conseqüències i al Delta ens juguem quin model volem per al Prat, per a l’àrea metropolitana i per al país”.
La Comissió Europea, en una carta d’advertiment de febrer de 2021, exigia ampliar les zones protegides al Delta del Llobregat i posava de manifest que les compensacions ambientals realitzades després de les darreres ampliacions del port i l’aeroport han resultat insuficients, tot amenaçant amb sancions, un advertiment que, juntament amb la insistència del principal municipi afectat, El Prat de Llobregat, ha acabat sent decisiu per arribar a la protecció que ara s’ha anunciat.
L’ampliació protegeix entorns del Prat com tota la zona de la Ribera ,la zona del sud fins la platja, així com el corredor litoral que connecta la Ricarda amb el Remolar a través de la platja i incloent, a més de la pineda de Can Camins ja protegida, l’antic camp de golf i les instal·lacions del Ministeri de Defensa. També passa per la llera del riu des de la Vall Baix fins la desembocadura,i els espais entre els estanys del Remolar i la Murtra, l’entorn de la Riera dels Canyars i el de les Basses de Can Dimoni.
Un cop aprovada l’ampliació ara anunciada, arrencarà la redacció del pla de gestió dels espais, una eina clau per al seu maneig, que l’Ajuntament del Prat reclama des de fa dècades i que l’alcalde Mijoler va tornar a reclamar en la reunió amb la consellera.
El pla preveurà mesures per fer compatible la protecció ambiental amb l’activitat del Parc Agrari del Baix Llobregat, amb l’objectiu que el delta sigui un referent a l’hora de trobar un equilibri sostenible entre una producció agroalimentària de proximitat i la preservació del medi natural. També caldrà apostar per millorar la qualitat de l’aigua d’estanys i canals.
Aquests són els primers passos d’una agenda del Delta més àmplia que l’Ajuntament del Prat va posar sobrer la taula a propòsit de la carta d’emplaçament de la UE i que Mijoler i la consellera van abordar conjuntament en la seva reunió. L’objectiu és convertir el delta en un referent internacional d’innovació i sostenibilitat.
Fonts. Generalitat de Catalunya i Ajuntament del Prat de Llobregat
Fotografia: Ajuntament del Prat de Llobregat