Unes obres en l’interior del recinte d’una fàbrica a l’avinguda del Baix Llobregat, a Esplugues de Llobregat, van deixar al descobert el passat dimecres, 29 de juny, a la tarda, un antic projectil d’artilleria de la Guerra del 1936-1939. L’artefacte va veure la llum més de 80 anys després, quan una petita retroexcavadora feia moviments de terra.

La munició, encara amb càrrega explosiva, va ser retirada pels TEDAX dels Mossos d’Esquadra per a la seva posterior destrucció controlada, sense que suposés cap perill per a la població.

Els combats del 25 i 26 de gener de 1939

El projectil d’artilleria, que podria correspondre al calibre de 7’5, s’ubicaria temporalment al voltant dels dies 25-26 de gener de 1939, moment de l’entrada de les tropes franquistes a l’àrea de Barcelona.

Segons l’historiador santfeliuenc Jordi Amigó, l’exèrcit republicà havia instal·lat unes bateries a l’entorn del Pont d’Esplugues. L’artefacte trobat correspondria, però, per les seves característiques  al bàndol franquista i buscava desactivar les defenses instal·lades al barri de La Plana.

El 25 de gener per la tarda tres divisions del Cuerpo del Ejército Marroquí van travessar el riu per diversos indrets, amb la resistència de les restes del XV Cos de l’exèrcit dirigit des del cim de Sant Pere Màrtir. La 13a Divisió va ocupar la mateixa tarda Sant Feliu de Llobregat, Sant Just Desvern, el cim de Sant Pere Màrtir i el Raval d’Esplugues.

A primera hora del matí del 26 de gener la progressió de les tropes franquistes es va aturar al Pont d’Esplugues, on una secció del 125è Batalló de Metralladores, des del campanar, al pont i a la riba esquerra del torrent va fer front a les unitats rebels que pujaven per la carretera de Cornellà. Aquestes divisions va tallar la retirada als republicans per les carreteres de Collblanc i Pedralbes i van entrar a Esplugues (a la fotografia).  Es produïren 16 baixes mortals: 10 soldats republicans, 5 franquistes i una dona civil. Fou el darrer episodi de resistència armada per defensar Barcelona. Poc s’imaginaven, però, els comandaments feixistes que, vuitanta tres anys després, serien els Mossos d’Esquadra de la Generalitat de Catalunya els que desactivarien un dels seus projectils llançats contra la democràcia.

Font: Ajuntament d’Esplugues de Llobregat

Fotografia: Institución Fernando el Católico

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here