Amics, familiars, veïns i veïnes i persones vinculades al món de l’art i la cultura es van donar cita el passat dimarts, 28 de juny, al carrer dels Arbres, 43, d’Olesa de Montserrat, a la casa on va néixer viure i morir l’escenògraf Pere Francesch i Subirana (1946/2012). Es va descobrir una placa en la seva memòria coincidint amb el dia en que es complien deu anys de la seva mort.
L’acte va començar amb una actuació musical i, tot seguit, es va fer una petita perfomance a càrrec de comediants als balcons de l’immoble. Després es van fer els parlaments institucionals.
El regidor de Cultura i Memòria Històrica, Xavier Rota, va elogiar la figura de Pere Francesch i va anunciar que “hi ha el compromís de posar el seu nom a una plaça”.
El germà, Jaume Francesch, que fou alcalde de la ciutat per ICV els anys noranta, va destacar que “aquest no és un acte familiar, perquè en Pere va aconseguir tirar endavant moltes propostes pel municipi amb el suport de tots els estaments” i va recordar diferents personalitats que van passar per casa seva, com Manolo Vázquez Montalbán, Montserrat Roig, Teresa Pàmies o Avel·lí Artís i Gener.
L’alcalde d’Olesa, Miquel Riera va dir que Pere Francesch es mereixia un reconeixement i que “ara, amb aquesta placa els olesans i olesanes sabran que va viure aquí, qui era i la seva trajectòria”.
Una vida darrere els escenaris
Pere Francesch és conegut i recordat per la seva trajectòria professional com a escenògraf, figurinista, dissenyador artístic i il·luminador. Figures del teatre com José Tamayo o Lluís Pasqual van reconèixer la seva creativitat. Francesch va arribar a ser coordinador artístic del Centro Dramático Nacional. Va treballar amb Els Comediants, Dagoll Dagom i La Cubana.
A la Casa de Cultura es pot visitar fins el 31 de juliol l’exposició “Pere Francesch, una vida darrere els escenaris” (a la fotografia) organitzada per Edicions Paper d’Estrassa i l’Ajuntament d’Olesa.
Font i fotografia: Ajuntament d’Olesa de Montserrat