Intensa batalla dins el món postconvergent. Junts per Catalunya, el partit que dirigeixen la qüestionada presidenta del Parlament, Laura Borràs, i l’exconseller de CIU, Jordi Turull, (a la fotografia, en un acte a Sant Climent el mes de maig) ha guanyat als tribunals la polèmica que l’enfronta al PDeCAT, el partit de la també exconsellera Àngels Chacón, per la denominació de cada una d’aquestes forces polítiques.

El Jutjat de Primera instància número 3 de Barcelona ha decidit que les sigles Junts per Catalunya pertanyen a Junts per Catalunya i no al Partit Demòcrata Europeu Català (PDeCAT). La jutgessa ha considerat que el PDeCAT no té “legitimació activa ad causam” per demandar la nul·litat dels acords generats a l’Assemblea General Ordinària de Junts per Catalunya. La jutgessa ha donat la raó a Junts i ha imposat les costes del procés judicial al PDeCAT, sense que consti, de moment, que Laura Borràs hagi qüestionat, en aquest cas, la justícia espanyola.

El PDeCAT va publicar un comunicat afirmant que “com és previsible, una sentència desestimatòria no satisfà el motiu inicial pel que es va interposar aquest plet”. El partit d’Àngels Chacón, lamentava “que per qüestions formals”, la revisió de legalitat que reclamaven “no s’hagi produït” i anunciava que “en els propers dies faran un anàlisi a fons del contingut de la sentència i la necessitat d’interposar o no recurs”.

L’impacte a la comarca

La decisió pot tenir una repercussió important de cara a les properes eleccions municipals de 2023, i en concret, també a la comarca del Baix Llobregat. D’una banda, a Catalunya hi ha un bon grapat d’alcaldies del PDeCAT que dubten si integrar-se a Junts per Catalunya com ja van fer en el seu moment alguns alcaldes i alcaldesses de la comarca. L’alcalde de la ciutat mes important que governa el PDeCAT, Xavier Fonollosa, de Martorell, (a la fotografia amb Laura Borràs)  va legalitzar ja fa mesos, conjuntament amb altres alcaldes, les sigles Junts per poder utilitzar-les a nivell local. Caldrà veure com incidirà la sentència en aquesta qüestió, tot i que la Junta Electoral Central és flexible en permetre l’ús de denominacions locals específiques. Tal com ha anat informant elBaix.cat, les alcaldies de municipis com Sant Climent de Llobregat, Begues o Torrelles s’arrengleren clarament amb Junts. L’alcalde de Castellví de Rosanes, en canvi, és un dels impulsors de CENTREM, el partit creat per Chacón a partir del PDeCAT. Fonollosa, que formalment és del PDeCAT, de moment, calla. També caldrà veure què passarà amb denominacions especifiques com Tots Som Sant Feliu, a la capital de la comarca, grup que ja s’ha integrat dins Junts per Catalunya. En tot cas, la sentència complica encara més el futur del PDeCAT, que no ha parat de patit obstacles en els darrers mesos.

Fotografia: El Periódico

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here