L’exalcadessa de Gavà, la baixllobregatina Raquel Sánchez (a la fotografia), dirigeix un Ministeri, el de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, molt complex i amb una gran capacitat inversora. Però aquest fet, que qualsevol governant agrairia, a Catalunya es converteix en una pesada càrrega. Els aspectes relacionats amb les infraestructures i vies de comunicació i amb la política d’habitatge l’han convertit en una ministra molt qüestionada.

Aquests dies el Ministeri d’Hisenda ha donat a conèixer que l’Estat només ha executat el 16 % de les inversions previstes a Catalunya durant la primera meitat de l’any. En canvi, a la Comunitat de Madrid la inversió efectiva de gener a juny ha estat molt més alta, d’un 52%.

Davant l’allau de crítiques per un fet que es produeix de forma permanent, la ministra Sánchez ha responsabilitzat el govern de Rajoy de la baixa execució d’inversions el 2022. Ha afegit que la pandèmia i la guerra d’Ucraïna han limitat l’acompliment dels compromisos amb Catalunya, però a Madrid, que ha patit les mateixes circumstàncies, sí que s’han gastat els recursos previstos. Pel que fa al 2023, la ministra ha afirmat que els pressupostos de l’any que ve “no són cap brindis al sol” i ha posat en valor la partida de 1.012 milions per a Rodalies, un 20% més que l’exercici passat.

D’entre les crítiques a la manca d’execució pressupostària destaca la de la Cambra de Comerç, que ha dit que les xifres del primer semestre demostren “la infrainversió que pateix Catalunya”. Es queixa de l’enorme diferència entre la inversió pressupostada i la realment executada, i denuncia que la Comunitat de Madrid “és la gran beneficiada”.També el govern d’ERC ha criticat el “maltractament permanent” que Catalunya pateix per part de la La Moncloa.

D’altra banda, la presidenta del grup parlamentari d’En Comú Podem, Jessica Albiach, des de Castelldefels, va afegir aquest diumenge un altre element de crítica a Raquel Sánchez: la va acusar de no voler limitar els preus dels lloguers, contràriament al que deia quan era alcaldessa de Gavà.

Font. CCMA i Nació Digital

Fotografia: El Independiente

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here