El passat dimecres, 1 d’octubre, es va presentar en societat al Castell de Cornellà un interessant projecte que promou, a més, la col·laboració dels alumnes dels centres escolars, dels avis i àvies i de la pagesia. Van intervenir a  l’acte, Claudio Carmona, Tinent d’Alcalde de Polítiques Mediambientals i Comunitàries, Anna Raventós, psicòloga, i Eduardo Aguinanco, diputat reposable d’Agricultura de la Diputació Foral d’Araba, a Euskadi,

El curs passat, gràcies a un projecte pioner impulsat per la psicòloga Anna Raventós, del col·lectiu Solw Food, les escoles Anselm Clavé i Mediterrània de Cornellà de Llobregat van treballar el cultiu de la col paperina (a la fotografia)  gràcies a la col·laboració dels avis dels horts municipals Josep Pidelaserra.

Aquest curs, amb el suport dels departaments de Medi Ambient, Educació i Salut Pública de l’Ajuntament de Cornellà, l’experiència s’ha ampliat als centres educatius l’Areny, Antoni Gaudí, Jacint Verdaguer, Dolors Almeda i Betània i als Instituts Francesc Macià, Esteve Terradas i Illa i Miquel Martí i Pol.

La iniciativa, anomenada Escola amb Projecte Psicoeducatiu Km0/SlowFood Education Network, té com a objectiu promoure i desenvolupar l’educació alimentària i ambiental, introduint la sensorialitat i el gust com a punt de partida, perseguint els valors de proximitat, sostenibilitat i aprofitament alimentari. Alhora persegueix la prevenció de trastorns alimentaris.

Els centres educatius han rebut la llavor de la Col Paperina amb la col·laboració de l’Ajuntament de Cornellà i amb el guiatge de l’avi de cada escola han plantat les llavors.

Les escoles han repartit les llavors entre els avis i àvies dels horts urbans, l’hort de l’escola i els pagesos que col·laboren en el projecte i que formen part del Parc Agrari del Baix Llobregat.

Les cols que naixeran seran cuinades per cuiners i cuineres de renom com Valentí Mongay, Ada Parellada, Sergi de Meià, Albert Mendiola, Marc Esteve, Xavier Llanos, José Manuel Parrado, Eva Davo i Diego Borja, entre d’altres.

Aquest projecte desenvolupat a Cornellà es va presentar a nivell mundial el passat 23 de setembre a través de SolwFood Internacional a Torí (Itàlia) i ha estat escollit pel País Basc, Mallorca i Navarra per ser compartit entre comunitats en el Simposi de professorat d’Escuelas en Red CENEAM.

La Col de Paperina, original del Vallès Occidental, presenta fulles d’un color entre verd i blau, ovalades i amb un nervi central especialment gruixut. Ofereix un gust suau i dolç i el seu cultiu és molt delicat.

Font: En Comú Movem Cornellà

Fotografia: Iunrave

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here