Aquest cap de setmana, el 4, 5 i 6 de novembre, tindrà lloc al Museu Memorial de l’Exili, a La Jonquera (Alt Empordà), el XIII Congrés de la Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana, de la que forma part el Centre d’Estudis Comarcals del Baix Llobregat. El títol del Congrés d’enguany és “Exilis polítics a l’època contemporània (segles XIX i XX). Territoris de partida, territoris d’acollida”.

El Baix Llobregat hi tindrà una participació destacada. Maribel Ollé, del CECBLL, presentarà l’estudi “Exili i deportació al Baix Llobregat, una història en construcció de l’emigració republicana del 1939”.

L’aportació del Baix Llobregat es produirà el divendres a les 17’50 hores, després de la conferència inaugural sobre “La recerca local sobre l’exili de 1939. Una aproximació”, i en el marc de les intervencions  de la Universitat de Lleida, del Patronat d’Estudis Històrics d’Olot i Comarca, de Tot Història Associació Cultural i de la presentació de la biografia “Sauret, tasca i esperança”.

El dissabte, 5 de novembre, Gemma Caballer presentarà la ponència “1939. Els exiliats de la Guerra Civil espanyola a França, èxode i solidaritat”. Marc Andreu i Juamma Garcia, de la Fundació Cipriano García i de l’Arxiu Històric de CCOO, exposaran el tema “Els exilis de l’antifranquisme (1963-1980): polítics, sindicalistes, activistes i religiosos”.

El mateix dissabte, dins l’apartat de “Memòria, vestigis i oblits de l’exili”, intervindran Manel Santana, de la Universitat de les Illes Balears, i Jordi Escortell de la Universitat d’Alacant. Finalment, Agustí Alcoberro, de la Universitat de Barcelona, pronunciarà la conferència de cloenda: “L’exili com a constant històrica dels Països Catalans”.

L’endemà, diumenge, els participants en el Congrés visitaran espais de la memòria a la Catalunya Nord: el Camp de Rivesaltes i la Maternitat d’Elna.

Font i fotografia: CCEPC

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here