L’espai postconvergent es veu agitat aquests dies per diverses notícies. Junts per Catalunya després de consumar la ruptura de la coalició de govern a la Generalitat amb ERC, pagant un elevadíssim preu de fractura interna, torna a ser sacsejat pel cas Dalmases. El Periódico ha fet públics els casos de cinc dones més que acusen Francesc de Dalmases de conductes inadequades. Al Parlament, la Comissió de l’Estatut del Diputat inicia la investigació del comportament del fins fa poc vicepresident de Junts, mentre el president de la Comissió, i afí al sector de Borràs i Dalmases, Jaume Alonso Cuevillas, intenta treure importància al cas titllant de “nyap” el Codi de conducta dels diputats i diputades. I dins el seu partit un sector recull signatures per provocar la suspensió de militància de De Dalmases.
Davant aquesta situació els sectors convergents ubicats fora de l’òrbita de Junts per Catalunya, que es trobaven davant un complicat futur, intenten revifar un projecte que mantingui l’esperit de CIU. L’alcalde de Mollerussa i secretari general adjunt del PEdCAT, Marc Solsona, en declaracions al digital Elmón.cat, després de denunciar que han “sofert una OPA hostil de Junts a molts candidats”, anuncia la creació de l’Espai-CIU, que es presentarà a les eleccions municipals del 2023 sota el paraigües de la denominació Ara Pacte Local.
Segons Solsona, “nosaltres ens presentarem a les eleccions municipals dins d’una plataforma municipalista que es diu Ara Pacte Local, que no deixa de ser una coalició entre partits, entre els quals hi ha el PDeCAT”, que es va presentar públicament el passat mes d’octubre (a la fotografia). L’alcalde de Mollerussa assenyala que l’objectiu és presentar 300 llistes i afirma “Tindrem candidats a les capitals de província, a les capitals de comarca, als municipis de més de 10.000 habitants…”. Si es confirma aquest fet, suposarà una divisió de l’espai postconvergent, i més enllà, de l’espai independentista, amb conseqüències avui imprevisibles. Presentar candidatures a les capitals de comarca i als municipis de més de 10.000 habitants voldria dir, al Baix Llobregat, fer llistes a Sant Feliu de Llobregat i a la majoria de municipis de la comarca. Cal recordar que, al marge dels alcaldes ja identificats amb Junts, a la comarca queda per saber què faran els alcaldes de Castellví de Rosanes, impulsor del projecte Centrem que es podria unir al Pacte Local, i, sobre tot, quin paper jugarà l’alcalde de Martorell, Xavier Fonollosa, que formalment continua essent del PEdCAT dins una llista de Junts.
L’ombra del 3%
Per acabar-ho de complicar, tant el PEdCAT com Junts estan més que esquitxats pel cas del 3% que va afectar a CIU. La Fiscalia Anticorrupció ha registrat el seu escrit de conclusions en la causa del presumpte finançament irregular de Convergència Democràtica de Catalunya, conegut com el cas del 3%.
Segons el fiscal José Grinda, CDC es va finançar il·legalment entre els anys 2008 i 2015, període en el que alts càrrecs del partit d’Artur Mas, ”en connivència amb càrrecs públics i funcionaris de diferents Administracions i institucions públiques de Catalunya, i amb els diferents empresaris acusats, van posar en marxa una estructura per finançar aquest partit polític il·legalment i en forma encoberta”.
La Fiscalia acusa a 16 persones jurídiques, entre elles CDC i el PEdCAT per diversos delictes com organització criminal, frau a la administracions públiques, corrupció entre particulars, tràfic d’influències, suborn, prevaricació i blanqueig de capitals. A més, demana 21 anys de presó per a una trentena de persones acusades, entre les que es troba l’exconseller de Justicia, Germà Gordó.
Fonts: El Periódico i Elmón.cat
Fotografia: AraPacteLocal