Com cada mes, l’Observatori Comarcal del Baix Llobregat publica les dades de l’atur registrat a la comarca, facilitades pel Departament d’Empresa i Ocupació de la Generalitat.
Durant el passat mes d’octubre, l’atur registrat al Baix Llobregat afectava a 32.292 persones, fet que implicava una disminució del 0’7 % ( 249 persones). La taxa d’atur a la comarca es va situar en el 8’8 %, inferior a la mitjana de Catalunya, que fou del 9’2 %. A Catalunya l’atur va disminuir en 6.322 persones, malgrat l’octubre és un mes en què habitualment puja la xifra de persones sense feina.
Martorell continua essent el municipi de la comarca amb una major taxa d’atur ( 11’1%) seguit de Sant Vicenç dels Horts amb un 10’9%. En canvi, Sant Just Desvern, amb un 5’1%, i Begues i Sant Esteve Sesrovires amb el 5’8% són les poblacions on la taxa d’atur és més baixa. A Sant Feliu de Llobregat, capital de la comarca, la taxa és del 7’8 %, un punt menys que la mitjana del Baix Llobregat. A la capital sindical, Cornellà, la taxa arriba al 10 %, per damunt de la mitjana de la comarca i de Catalunya.
A l’Estat espanyol l’atur ha baixat en 27.027 persones ( -0’92%), el descens més gran en un mes d’octubre, en tota la sèrie històrica. Gràcies a la Reforma Laboral es suavitzen els efectes de la temporalitat fins ara molt acusada i es consolida, poc a poc, l’estabilitat.
Des de CCOO, destaquen que “aquesta ocupació que es crea és, en la seva major part, ocupació de qualitat”. En concret el 45’8 % dels contractes signats a l’octubre van ser indefinits. També la UGT assenyala que els efectes de la Reforma Laboral mostren la caiguda de l’atur i l’increment d’afiliació a la seguretat social.
Manifestació a Madrid
Precisament aquest dijous, 3 de novembre, treballadors i treballadores del Baix Llobregat van participar en la manifestació convocada per CCOO i UGT a Madrid (a la fotografia) en la que més de 40.000 de persones van defensar el poder adquisitiu dels treballadors davant l’actitud tancada de la patronal.
Fonts: Observatori Comarcal del Baix Llobregat, CCOO i UGT
Fotografia: RTVE