L’Ajuntament de Piera (Anoia) ha ordenat el tancament de dos centres de la parròquia on hi viuen 20 joves tutelats per la Generalitat. Ha imposat dues sancions per valor de 6.002 euros a la parròquia i a la cooperativa Suara, que gestiona el centre.

L’alcalde de Piera, Josep Llopart, de Junts per Catalunya, argumenta que ha pres aquesta decisió perquè “no tenen llicència”. Segons Llopart, els fets es van accelerar el mes de febrer passat quan es va produir una violació en una casa ocupada “propera al centre”, tot i desconèixer si els adolescents havien passat pel centre o no. Segons l’alcalde “tothom es va posar molt nerviós” i han pagat els plats trencats la parròquia, la cooperativa i, sobre tot, els 20 joves tutelats. La cooperativa Suara ha interposat un recurs contenciós administratiu contra la decisió municipal. Segons el Periódico, fonts del centre qualifiquen de racista a l’alcalde Llopart, que, segons publica Regió 7, ha declarat que vol que els menors s’en vaigin a un altre poble. En canvi, diversos veïns han afirmat al mateix diari que els nois no causen cap problema i que  “tot el poble està en contra que l’alcalde els expulsi”

El Bisbat de Sant Feliu aposta per l’acolliment i l’hospitalitat.

Des del Bisbat de Sant Feliu de Llobregat (a la fotografia), del que depèn la parròquia de Piera,  expliquen que la vintena de menors no acompanyats estan instal·lats de forma transitòria a la casa de la parròquia, coneguda com La Moreneta. Inicialment s’allotjaven a una altra infraestructura eclesial coneguda com la Llar Santa Maria, però per “deficiències administratives” va quedar clausurada per part de l’Ajuntament de Piera.

La comunitat parroquial de Piera explica que “per posar en pràctica les actituds evangèliques de l’acolliment i l’hospitalitat, va decidir donar un sostre a aquests menors que es van trobar de manera sobtada sense un espai on pernoctar”

El Bisbat de Sant Feliu espera “que s’arribi a una situació estable i segura pels menors els més aviat possible”, ja que són “els veritables protagonistes d’aquesta situació i els més vulnerables”. “Posem al centre aquestes persones i el seu bé” aclareix.

També afegeix que “l’únic interès de la Parròquia de Piera i del Bisbat de Sant Feliu de Llobregat és el de trobar solucions per als menors en aquest afer i, en general, que les administracions públiques treballin coordinadament per situacions similars, en bé de la societat”.

Enfrontament de l’alcalde de Junts amb el conseller Campuzano

La decisió de l’alcalde de Junts per Catalunya ha provocat un enfrontament  amb el Conseller de Drets Socials de la Generalitat, Carles Campuzano, ex dirigent de CDC.

Segons elMón.cat, la conselleria ha assenyalat que ha fet les actuacions necessàries per adequar el local i que fins ara estava esperant un informe de l’Ajuntament per tal de començar les obres. I recorda que l’any 2018, quan es van acollir aquests joves, va ser l’any amb més arribades de joves migrats sols a Catalunya” i que per tant “hi havia un context d’emergència humanitària”.

Segons la Conselleria, “tot i els informes tècnics favorables, l’Ajuntament de Piera ha denegat el permís” per fer les obres. El Govern vol que els menors es quedin a Piera. La DGAIA (Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència) ha fet públic un informe que demostra que l’Ajuntament fa cinc mesos que retarda l’autorització de les obres al centre de menors.

El cas de l’alcalde Llopart s’afegeix al d’altres alcaldes de Junts que darrerament  han adoptat mesures molt polèmiques en casos de transcendència social: l’alcalde de Martorell, ciutat molt propera a Piera, denega el dret a l’empadronament si no s’aporta un títol de propietat o un contracte de lloguer, en clara contradicció amb les recomanacions del Síndic de Gregues i diverses sentències judicials, i l’alcalde  de Premià de Dalt va contractar fa poques setmanes la controvertida empresa Desokupa.

Fonts: ACN, elMón.cat, El Periódico i Regió 7

Fotografia: Bisbat de Sant Feliu de Llobregat

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here