Gir important a la política municipal d’Olesa de Montserrat: el Bloc Olesà, que actualment ostenta l’alcaldia de la ciutat, es presentarà per la CUP a les eleccions municipals del 28 de maig.
El passat divendres, 3 de febrer, a la Sala Cal Rapissa, l’actual alcalde Miquel Riera, del Bloc, (a la fotografia) i el regidor de la CUP Marc Serradó van fer públic que les dues formacions polítiques es presentaran juntes a les eleccions sota el nom de Bloc Olesà-CUP. Miquel Riera va anunciar, però, que ell no repetirà com a cap de llista “per la voluntat de renovació” i va afegir que els darrers anys han estat molt “intensos”. Riera només porta quatre anys com alcalde.
El Bloc Olesà, es va formar a partir de dos grups: Esquerra Unida d’Olesa, referent local d’EUIA ( Esquerra Unida i Alternativa), partit avui vinculat a ERC, i Olesans i Olesanes per la Participació. També va incoporar persones provinents de Convergència i Unió, com qui fou alcalde per CIU, Pere Planas (que lamentablement va morir el 2019). Aquesta barreja sempre ha provocat la desconfiança d’una part de l’esquerra del municipi. Un històric sindicalista de CCOO, Martí Obiols, definia el Bloc, el mes de març de l’any passat, com una “aliança entre sectors de la “gauche divine” olesana i “proletaris” d’EUIA” i destacava que està “però, profundament arrelat en la olesanitat políticament correcta, conservadora”.
En les darreres eleccions municipals del 2019, el Bloc va perdre la majoria absoluta de 12 regidories que havia obtingut l’any 2015, passant a aconeguir el 32% dels vots i vuit regidories; la CUP va tenir el 8’5 % i dos regidors. El nou cap de llista, Miquel Riera, va manifestar llavors que apostava per un govern “amb les forces de progrés” , però el desembre del 2019 signava un pacte amb l’únic regidor de Junts per Catalunya, Domènec Paloma, que va passar a dirigir la regidoria d’Esports. La CUP va decidir quedar-se a l’oposició perquè, segons els cupaires, “no ens hauríem presentat a les eleccions si el Bloc haguès fet un paper d’esquerres i transformador”. Durant aquest mandat, el mes de setembre de 2020, va dimitir la primera tinenta d’alcaldia del Bloc i reponsable de les regidories de Medi Ambient i Sostenibilitat i Espai Públic i Equipaments, Eva Creus.
Tot i la diferència de vots, la llista serà paritària entre el Bloc i la CUP: serà candidat a l’alcaldia algú del Bloc, que encara no es coneix, i el número 2 serà de la CUP, i s’aniran alternant en la candidatura.
Els vots supramunicipals seran per la CUP de cara al Consell Comarcal i la Diputació de Barcelona, tot i que la formació de l’esquerra anticapitalista no té en l’actualitat representació en cap dels dos organismes. En altres convocatòries el Bloc havia sumat els seus vots als d’EUIA i als de Guanyem.
La decisió ha causat sorpresa a Olesa de Montserrat. Fonts coneixedores de la política municipal han manifestat a elBaix.cat que la lluita per l’alcaldia queda ara més oberta que mai. Tant pel fet que l’alcalde Miquel Riera no es presenti, com perquè el Bloc, que es definia com “un ventall ampli i plural”, ara queda arrenglerat amb un extrem de l’arc parlamentari. En les eleccions al Parlament de Catalunya del 2021, la CUP només va obtenir a Olesa un 7% dels vots. També hi ha qui ha fet arribar a elBaix.cat la seva preocupació pel fet que el lligam amb la CUP pugi provocar, en el cas que aquesta candidatura aconseguís governar, que el municipi es quedi sense aliances i sense cap influència davant organismes com el Govern de la Generalitat, el Consell Comarcal i la Diputació de Barcelona, i que es compliquin les relacions amb els agents econòmics i sindicals de la ciutat. D’altra banda, no es descarta que la decisió del Bloc pugui provocar que En Comú Podem presenti candidatura i que PSC (4 regidors) i ERC (3 regidors) vegin incrementada la seva intenció de vot.
Fonts. Bloc Olesà i CUP
Fotografia: Ajuntament d’Olesa de Montserrat