El cap de setmana del 18 i 19 de febrer la cultura popular va estar especialment activa en els municipis del Baix Llobregat: la gresca i la celebració del Carnestoltes, van omplir d’alegria i joia molts dels nostres carrers.
Però per a molts usuaris del Transport Públic, que es desplacen en autobús o tramvia, la festa malauradament es va convertir en retards, supressió de serveis i moltes molèsties per poder arribar al seu destí.
Les afectacions a les línies d’autobusos comarcals que s van produïr en més de set municipis del Baix Llobregat, van provocar que es veiessin obligats a alterar de manera important els serveis i la supressió temporal d’un munt de parades i, el que és més greu, en alguns casos, amb manca de la informació suficient sobre les parades o recorreguts alternatius.
En les gràfiques següents tenim un exemple dels desviaments d’autobusos a causa de la Rua del 18 de febrer a Esplugues de Llobregat.
Aquests desviaments tenien una durada mínima prevista de més d’1,30h, i això va alterar de manera important els serveis en un dissabte, que ja té normalment un servei més reduït.
El tall de circulació per la Rua de Carnaval al Pont d’Esplugues, va estar especialment greu. Doncs no tan sols va obligar a desviar tots els autobusos amb direcció a Sant Just Desvern i Sant Feliu de Llobregat, sinó també als autobusos que van cap a Cornellà o Sant Joan Despí. I el més greu és que va comportar l’aturada total del pas del tramvia mentre passava la Rua. Cal que tinguem en compte que el tramvia és un transport públic que no es pot desviar perquè circula per vies permanents.
Considerem que aquest fet és greu, ja que no pot ser que s’impedeixi el pas del tramvia i dels autobusos per una Rua. Segur que hi han recorreguts alternatius per fer la Rua de Carnaval sense anul·lar el transport públic. Si la cosa és puntual i de pocs minuts encara podria ser tolerable, però deixar una part de la comarca sense transport públic és una negligència.
Ens preguntem també el perquè, en el cas del tramvia, no es va comunicar als usuaris l’afectació per la Rua d’Esplugues i la previsible supressió del servei.
La manca d’informació de l’alteració del servei provocada pel tall al Pont d’Esplugues, va fer que els usuaris que haguessin pogut agafar un altre transport alternatiu, no ho poguessin fer, i, de fet, alguns viatgers que van agafar el tramvia a la parada del metro a Ernest Lluch, es van veure obligats a baixar del tramvia a la parada següent a causa de la Rua. Alguns d’ells que anaven a Cornellà, a causa del no funcionament de autobusos i tramvies, van haver de caminar més de quatre quilòmetres per arribar al seu destí.
Des de la PTP considerem que és molt greu afectar d’aquesta manera el transport públic, quan des dels ajuntaments amb tota seguretat, es poden cercar recorreguts alternatius com en el cas d’Esplugues, evitant tancar tota la circulació del transport públic comarcal i especialment en el nus del Pont d’Esplugues que va provocar l’aturada total de les línies T-1, T-2 i T-3 del tramvia.
Cal celebrar les Festes i el Carnaval, però cal fer-ho responsablement i ser solidaris afectant el mínim possible els serveis de Transport Públic Comarcal, atès que s’afecta multitud de viatgers.
És una obvietat, però cal recordar, que en el cas de produir-se desviaments de línies o supressions de serveis, resulta imprescindible que les empreses concessionàries del transport i les administracions informin correctament als viatgers, amb anticipació suficient i senyalitzant correctament els itineraris i les noves parades alternatives.
Des de la PTP volem fer una crida a la responsabilitat dels ajuntaments, perquè en el futur evitin el màxim possible els desviaments i tancaments de circulació, que puguin afectar de manera important al normal recorregut del transport públic, ja que és una eina fonamental i imprescindible de comunicació bàsica per a totes i tots els ciutadans del Baix Llobregat.
Lluís Carrasco Martínez
Delegat Territorial de l’Associació per a la Promoció del Transport Públic (PTP) al Baix Llobregat