La exdiputada de la CUP, Mireia Boya (a la fotografia), avui directora general de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic en el govern d’ERC a la Generalitat, ha provocat una forta polèmica en rebutjar les aportacions de sorra a les platges metropolitanes, que inclouen les del Baix Llobregat, tot i que la competència sobre les costes pertany al Govern central que no s’oposa a aquesta mesura d’emergència.

Segons Mireia Boya, originaria de l’Aran, i que forma part d’un govern que impulsa la celebració d’uns Jocs d’Hivern al Pirineu enmig d’una situació de canvi climàtic, i que, en el millor dels casos, s’haurien de fer amb l’aportació de neu artificial, afegir sorra a les platges “és una estratègia que equival a llençar els diners”,

Tot i basar-se en un fet evident, que “la pèrdua de sorra serà la dinàmica natural en molts llocs”, Boya ha provocat les crítiques de l’Area Metropolitana de Barcelona, per la seva poca sensibilitat en relació a la ciutadania de la zona més poblada de Catalunya.

Des del Govern central, en concret des del Ministeri de Transició Ecològica, segons recull el Periódico, es recorda  que aportar sorra és una mesura temporal i momentània, i que es fa a petició dels ajuntaments que disposen de zona litoral, i que les platges són la millor defensa davant l’energia de l’onatge i, en conseqüència, és necessari mantenir-les amb prou sorra.

Però la reacció més dura al posicionament de Mireia Boya va venir de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB). El seu vicepresident, Antonio Balmón, es va mostrar sorprès i decebut per les opinions del Govern de la Generalitat i va recordar que cal salvar les platges perquè “són equipaments naturals i socials indispensables , especialment per als ciutadans amb menys recursos econòmics”.  I va afegir: “Si la Generalitat condemna algunes platges a la desaparició, condemna un espai públic metropolità indispensable”.

L’AMB treballa al costat del Ministeri de Transició Ecològica en l’estudi d’actuacions a curt i mitjà termini per revertir el declivi de la sorra, en alguns caos, com en el de les platges del Prat de Llobregat, provocat per l’impacte del Port, però adverteix que no deixarà de destinar aportacions de sorra per a les platges.

En el fons del debat hi ha l’ús de les platges del Baix Llobregat i de la resta de l’àrea metropolitana de Barcelona, com un dels espais gratuïts on la ciutadania, inclosa la que disposa de menys possibilitats econòmiques, pot gaudir del bany, de l’oci i de l’esport, especialment  davant del previsible increment de les temperatures. L’Aran queda molt lluny del Baix Llobregat.

Font: AMB

Fotografia d’arxiu: RTVE

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here