La vila de Molins de Rei ha estat posada sovint com exemple del que s’ha anomenat “sociovergència”, els acords entre el PSC i CIU, primer, i Junts, després. Però aquesta etapa ha arribat al seu final.
El socialista Xavi Paz, alcalde en funcions de la vila, i el diputat Lucas Ferro, cap de llista d’En Comú Podem, anunciaven aquest dimarts, 13 de juny, el pacte de govern al que han arribat el PSC i els comuns. L’acte de signatura de l’acord (a la fotografia) va tenir lloc a l’Espai de Memòria Democràtica, i es va presentar al Bulevard, dins la Federació Obrera. També van signar el pacte els responsables locals dels respectius partits, Jessica Revestido, del PSC, i Jordi Pedrol, de Molins En Comú Podem.
El pacte és fruit de les propostes electorals de les dues formacions i es basa en tres eixos: una vila per tots i totes (conté mesures en àmbits com l’educació, la inclusió, el feminisme, la seguretat, la convivència o l’habitatge); una vila per viure i gaudir (conté mesures en àmbits com la cultura, l’esport o el teixit comercial i empresarial); i una vila verda sostenible (conté mesures en àmbits com la mobilitat verda, l’espai públic, la gestió de l’entorn natural o la lluita contra el canvi climàtic).
El PSC abandona Junts i pacta amb En Comú Podem
Els 9 regidors del PSC i els 2 d’En Comú Podem sumen majoria absoluta, fet que garanteix que Xavi Paz serà alcalde els propers quatre anys. L’acord suposa un gir cap a l’esquerra en el govern municipal. Els pactes entre el PSC i CiU o Junts per Catalunya van començar el 2011 i han arribat fins avui (amb un parèntesi de govern de Junts, ERC i CUP entre el 2017 i el 2019, en ple procés independentista). Ara les coses han canviat: el PSC ha augmentat el nombre de regidors, En Comú Podem ha aglutinat les dues candidatures de Comuns i Podem que es van presentar separades el 2019 i la CUP ja no és a l’Ajuntament. La divisió de l’espai postconvergent en dues candidatures ha deixat Junts amb una única regidora, ja que la majoria del seu vot ha anat a parar a Ara Pacte Local, (PEdCAT), liderat pel fins ara primer tinent d’alcalde, Ramon Sánchez, que va obtenir 4 regidors. Però el fet que Sánchez ja no representi Junts pot haver estat determinant per a que el PSC opti en aquesta ocasió per un pacte d’esquerres.
La sociovergència s’acaba, doncs, a Molins de Rei, però es traslladada a d’altres municipis, com la localitat veïna de Sant Feliu de Llobregat, on el PSC ha decidit governar amb Junts.
Fonts i fotografia: PSC- Molins de Rei i Molins En Comú Podem