Per al Fòrum Social del Baix Llobregat (FSB) les eleccions generals convocades pel 23 de juliol són “crucials pel futur del país, ja que els interessos de la ciutadania estan més en joc que mai”. Per això, han fet públic un Manifest en el que fan una crida conjunta i unitària per defensar els avenços i els drets socials aconseguits
El Fòrum Social del Baix Llobregat (FSB) és un espai de trobada del moviment veïnal (FAVBAIX), dels sindicats de classe i més representatius (CCOO i UGT) i dels partits polítics progressistes del Baix Llobregat (PSC i Comuns) que no pot restar impassible davant la confrontació de dos models de societat que es produeix en aquesta convocatòria electoral. El FSB no vol ser neutral ni equidistant en l’actual conjuntura política.
El Fòrum fa una crida conjunta i unitària per “defensar els avenços i els drets socials aconseguits. També expressa la voluntat d’assolir noves fites de benestar i confrontar de manera ferma i democràtica amb aquells que volen provocar una regressió històrica en matèria de drets i llibertats”.
El FSB defensa les conquestes socials i laborals aconseguides, i que en gran part van sorgir del diàleg social:
•els ERTO, “que van salvar milers d’empreses i milions de llocs de treball”
•la reforma laboral, “que ha afavorit la contractació indefinida i ha canviat el paradigma de la precarietat com a estratègia competitiva”
•l’augment del SMI, arribant als 1080€;
•la reforma de les pensions, que ha de garantir la viabilitat del sistema públic de pensions;
•la revalorització de les pensions en un 8,5% per a 2023 i que s’apujaran en funció de l’IPC per llei;
•la ratificació del conveni 189 de la OIT, “que iguala en drets a les treballadores de la llar (per exemple, reconeix el dret a l’atur)”
El FSB reivindica l’enfortiment dels nostres serveis públics per atendre les necessitats socials, especialment l’educació i la sanitat.
Les entitats que formen aquest Fòrum aposten “per seguir avançant en drets socials, com desenvolupar la llei d’habitatge que és el gran problema social existent a la nostra comarca i al conjunt de del país i exigir la generalització de polítiques a tots els nivells que frenin l’especulació i afavorir el dret a l’accés a un habitatge digne. Volem seguir avançant en igualtat de drets de dones i homes i reivindiquem el feminisme com a factor d’igualtat i construir una societat lliure de violències masclistes”.
Consideren extremadament greu la força que està adquirint “la negació de la violència masclista i com es multipliquen les accions i els discursos d’odi a la societat alimentats pels acords de govern de PP i Vox”. “Cal avançar en un model social que permeti el dret a una mort digna com fa la llei d’eutanàsia; en el dret a l’avortament, a decidir lliurement sobre la maternitat i sobre el propi cos; en un model de transició justa cap a un desenvolupament molt més sostenible i una fiscalitat més justa, que faci front a les desigualtats, entre d’altres”, defensen.
“L’increment de les desigualtats, el negacionisme o la inacció davant emergència climàtica, els atacs a la llengua i l’escola catalana o la derogació de la llei de memòria històrica en favor del relat dels neofranquistes són serioses amenaces per a la societat i per a la nostra convivència democràtica. El triomf d’aquest postulats significaria que els sectors més febles patiran més. Que les dones estaran més desprotegides, que els immigrants seran objecte de més abusos. Que les persones LGTBI+ seran més estigmatitzades. L’activisme i el conflicte social es reprimirà amb major cruesa”, sentencia el Manifest.
El FSB no vol assumir el model autoritari “que ja governa a Polònia, Hongria o Itàlia, i que s’estén perillosament a nivell global”, expliquen. Per això, “davant l’ofensiva de les dretes i l’extrema dreta i l’amenaça els drets socials i les llibertats individuals i col·lectives, la resignació no és una opció. Per aturar aquesta onada reaccionària, cal recordar a la ciutadania que la seva llibertat no és un fet secundari, sinó que és l’únic camí cap a la maduresa i la dignitat. La democràcia ha de fer molta pedagogia assenyalant que l’autoritarisme ens infantilitza i confrontar contra els que atempten contra els drets humans universals”.
Així, el FSB fa una crida a una gran aliança de progrés per aturar a la dreta i a la ultradreta i guanyar la batalla cultural i de civilització. Defensem les conquestes i volem avançar en nous drets i llibertats.
El Manifest acaba demanant una participació massiva de la ciutadania a les eleccions del 23 de juliol, ” ja que és la millor eina i per això cridem a votar les opcions progressistes i d’esquerres de la nostra comarca que es comprometin amb la cohesió social i per desenvolupar polítiques que millorin la vida de la gent”.