Sessió constitutiva del Consell Comarcal del Baix Llobregat, a la seu de la institució a Sant Feliu de Llobregat, al Parc Torreblanca, aquest divendres, 14 de juliol, al migdia. Bona presència de representants del teixit econòmic i cultural de la comarca. Els alcaldes de Cornellà, el Prat, Sant Vicenç o les alcaldesses de Sant Joan Despí o Pallejà també han volgut ser presents en un acte al que, en canvi, no ha assistit l’alcaldessa de la capital de la comarca.

La composició del Consell després del 28 de maig ha quedat conformada per 17 consellers i conselleres del PSC, 7 d’ERC, 5 d’En Comú Podem, 4 de Junts per Catalunya, 4 del PP i 2 de Vox. Les variacions en relació al mandat anterior són la pèrdua de 2 consellers d’Esquerra, l’increment d’un del PSC, la desaparició  de Ciutadans, que en tenia 4, la pujada del PP d’un a 4 i la irrupció de l’extrema dreta de Vox amb 2 consellers. En Comú Podem i Junts han mantingut els mateixos consellers que tenien. La CUP no ha aconseguit representació, fet que ha comportat que el Bloc Olesà, que els darrers anys havia tingut presència al Consell Comarcal a través dels Comuns, i que ara anava dins les candidatures de la CUP, s’hagi quedat fora de la institució.

En la presa de possessió els consellers i consellers d’ERC i els Comuns han promès el càrrec amb la formula oficial amb l’afegitó “per imperatiu legal”. El resultat en l’elecció de la presidenta han estat: Eva Martinez: 26 vots ( PSC, En Comú Podem i Junts), Carme Rayo d’ERC: 7 vots, la candidata del PP, 4 vots i el candidat de l’extrema dreta, 2 vots.

La presidenta del Consell, Eva Martínez, alcaldessa de Vallirana, ha destacat en el seu discurs que el pacte de govern signat pel PSC, En Comú Podem i Junts “dona continuïtat a les actuacions iniciades al mandat anterior” i “dona resposta als reptes que tenim al davant”.

Els objectius del Pacte de govern.

Minuts abans de la sessió constitutiva, a la mateixa seu del Consell Comarcal, i en presència d’Eva Martínez, Antoni Poveda (PSC), Claudio Carmona (En Comú Podem) i Xavier Fonollosa (Junts) havien signat un pacte de govern pel mandat 2023-2027 (a la fotografia), que recull noves actuacions que volen abordar les principals qüestions que té plantejades la comarca.

Les línies generals del pacte, que es concreten en objectius per cada àrea, són:

– Serveis de Salut de Qualitat. La salut de les persones, el primer a protegir.

– Enfortiment i preservació de l’activitat econòmica del Baix Llobregat. Facilitar l’activitat econòmica.

– Sortida der la crisi de forma inclusiva i atenció a les persones. Que cap col·lectiu quedi enrere.

– Foment de l’ocupació. Fomentar polítiques actives d’ocupació i llocs de treball de qualitat.

– Reforç dels principals sectors productius. Apuntalar els sectors tractors de l’economia comarcal.

– Professionalització i Formació. Formar i retenir talent professional al Baix Llobregat.

– Educació, Cultura i Turisme, Posar en relleu actius turístics i culturals clau.

– Governança, mesures i iniciatives. Reforçament del paper del Consell Comarcal i el seu caràcter. La participació ciutadana.

– Transició ecològica i sostenibilitat mediambiental. Ciutats sostenibles i resilients.

– Infraestructures.

Un govern amb tres vicepresidències.

El pacte assenyala que En Comú Podem portarà les conselleries de Cultura i Memòria Democràtica, Educació, Habitatge i Medi Ambient.

Junts dirigirà Cooperació i Solidaritat, Mobilitat, i Relacions institucionals.

El PSC ostentarà la resta d’àrees i conselleries.

La Comissió de Govern queda formada per 9 membres del PSC, 3 d’En Comú Podem i 2 de Junts.

A més de la presidència hi haurà 3 vicepresidències: Gemma Rodriguez (PSC), alcaldessa de Collbató, Lídia Muñoz (En Comú Podem), regidora de Sant Feliu de Llobregat, que portarà directament Cultura i Memòria Democràtica, i Xavier Fonollosa (Junts), alcalde de Martorell.

Junts per Catalunya no aplica la política d’aliances del partit

El dia abans s’havia formalitzat, tal com va informar elBaix.cat, el pacte a la Diputació de Barcelona, format pel PSC, En Comú Podem, Tots per Terrassa i els dos alcaldes de “Impulsem Penedès”, que s’havien presentat en coalició amb Junts. El partit de Carles Puigdemont, Laura Borràs i Jordi Turull va decidir rebutjar l’oferta d’entrar al govern plantejada pel PSC, fet que ha comportat una greu tensió amb molts dels seus alcaldes i alcaldesses, i que va donar lloc al posicionament diferenciat dels alcaldes d’Igualada i Torrelles de Foix, provinents del PEdECAT.

Al Baix Llobregat, Junts per Catalunya, dirigit per l’alcalde de Martorell, Xavier Fonollosa, també provinent del PEdCAT,  ha decidit pactar amb el PSC i En Comú Podem, per tal de no perdre pes institucional.

Fonts: Consell Comarcal del Baix Llobregat, PSC, En Comú Podem i Junts

Fotografia: PSC- Baix Llobregat

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here