Jornada electoral estiuenca extremadament calorosa i amb un rècord històric de vot per correu. Sumar, amb el 16,10% reivindica el seu paper com a segona força a la comarca, mentre ERC passa a la quarta posició amb el 10,46%
El PSC ha guanyat les eleccions generals al Baix Llobregat. El projecte liderat a Espanya per Pedro Sánchez ha obtingut un percentatge del 39,55% i 163.324 vots, seguits de Sumar amb 66.475 dels sufragis emesos, el que suposa un percentatge del 16,10%.
El PP en aquests comicis ha rebut el suport del 14,63% de l’electorat baixllobregatí, 60.424 vots. La quarta força més votada ha estat ERC amb 43.189 dels vots, el que suposa un percentatge del 10,46%. VOX ha aconseguit el 8,56% dels vots 35.358, mentre que Junts esdevé sisè amb el suport del 5,42% de l’electorat (22.377 )
La CUP ha rebut el suport del 1,49% de l’electorat (6.137), el PACMA el 1,16% dels sufragis (4.779) , PDeCAT-E-CiU el 0,53% de l’electorat (2.171), Frente Obrero el 0,27% (1.116), Recortes Cero el 0,13% (526) i PCTC ha rebut el suport del 0’11% de l’electorat (445)
La participació a nivell comarcal en aquestes eleccions generals ha estat del 67,70% 6,08% punts menys que la registrada el passat 10 de novembre que va ser del 73,78%.
A nivell general
Tot semblava indicar que aquesta nit es viuria una victòria del PP amb un marge important respecte al PSOE. No només en els sondejos sinó que fins i tot en les enquestes a peu d’urna, els populars veien propera la majoria absoluta i un pacte amb Vox els assegurava la presidència de l’estat.
L’escrutini, en canvi, va començar d’una manera ben diferent i els socialistes van aconseguir molts millors resultats dels esperats. No obstant, a mesura que l’escrutini avançava, el PP anava consolidant la seva victòria tot i que l’avantatge sobre els socialistes no va resultar suficient com per assegurar la investidura de Feijóo.
El PSC guanya les eleccions a Catalunya
A Catalunya, el PSC ha tret els seus millors resultats dels últims 15 anys, amb 19 diputats. Sumar ha quedat en segona posició, amb 7, igualat amb ERC, que ha perdut sis diputats respecte al 2019. Junts també ha aconseguit 7 diputats a Catalunya, seguit del PP (6) i Vox (2). La CUP i el PDECat no han obtingut representació al Congrés.
I ara què?
Les primeres eleccions generals celebrades en un mes juliol han deixat un panorama molt incert: el PP guanya però de manera insuficient per governar, doncs no suma majoria absoluta amb Vox.
El PSOE podria aconseguir doncs la presidència de l’estat, però hauria de convèncer entre d’altres, els partits independentistes, especialment a Junts que sembla que ha esdevingut clau gràcies als seus resultats que l’han situat en una situació estratègica.
Jordi Turull (Junts per Catalunya), deia aquest matí en directe a El món a RAC1: “Ara mateix no veig la investidura de Sánchez per enlloc. L’abstenció no és un escenari. Com a independentistes tenim una finestra d’oportunitat i no la podem desaprofitar.”
Sobre les possibles promeses dels socialistes a canvi de la investidura de Sánchez, Turull lamenta que hi ha “un problema de credibilitat, el que diuen no es compleix i sempre hi ha una excusa.”
Les condicions de Junts per a la investidura són l’amnistia i el referèndum d’independència, i totes dues són imprescindibles, segons Turull: “Si hi ha amnistia i no referèndum tornem a ser al mateix lloc, perquè el conflicte no se soluciona.”
Font: ACN i RAC1
Font imatge: Ajuntament de Gavà (elBruguers)