Els propers dies 20 i 21 d’octubre tindran lloc a Sant Feliu les Jornades “Història i memòria: converses pedagògiques i intercanvi d’experiències”. Estan organitzades pel Memorial Democràtic, el Departament de Justicia, Drets i Memòria de la Generalitat, la Xarxa de Memòria Democràtica del Baix LLobregat, el Consell Comarcal i el Centre d’Estudis Comarcals del Baix Llobregat. Hi col·laboren la Diputació de Barcelona, el Departament d’Educació de la Generalitat, l’Arxiu Comarcal, l’Ajuntament de la ciutat, l’Ateneu- USLA, la Biblioteca Montserrat Roig i l’Equip DEMD Baix Llobregat.
El divendres, 20, a partir de les 5 de la tarda, a la Sala Iberia ( Carrer Pi i Margall, 21), Joan Santacana, professor emèrit de la UB i doctor en pedagogia, exposarà el tema “Aprendre història amb els objectes i les restes de la Guerra d’Espanya”. A continuació es celebrarà un diàleg sobre Escoles amb Memòria, entre el director del Memorial Democràtic de Catalunya, Jordi Font Agulló, i el director del Instituto Navarro de la Memoria, José Miguel Gastón Aguas. Finalment, es podrà gaudir de l’espectacle teatral “36+1” de Maria Pla, basat en 36 poemes a partir del 36 de Ricard Creus.
La segona jornada tindrà lloc el dissabte 21 d’octubre, al Centre Cívic Mas Lluí, a partir de les 10 del matí. Isadora Sáez Rosenkranz, investigadora del grup DHIGECS de la UB, presentarà la ponència “Memòria històrica en societats post tradicionals. Diagnòstic, reptes i reflexions per a l’educació”.
A dos quarts de 12, també es podrà assistir a tres tallers simultanis: “Arxius, Fonts Orals i Didàctica. L’experiència dels Arxius com a dinamitzadors de la història local. Aprendre investigant “ a càrrec de M. Luz Retuerta, directora de l’Arxiu Comarcal, presentat per Lídia Muñoz, consellera comarcal de Cultura i Memòria ; “Experiències didàctiques de transmissió del passat recent als centres educatius i construcció de ciutadania”, presentat per Amical Mauthausen, a càrrec de Joana Llordella i Maite Gómez, impulsores del Projecte Camins de Pau; i “Llocs de Memòria. Una geografia comarcal “, presentat per Josep Font, responsable dels Espais de Memòria de la Generalitat: Àngel Merino, exalcalde de Sant Feliu, Xavier Cortés, professor de l’escola Mare de Deu de la Mercè, i Bea Jimenez, professora de l’INS Martí Dot, tots dos de Sant Feliu, presentaran el projecte “Quan les parets parlen” (a la fotografia).
Per acabar, dues ponències més: “Introducció de la memòria democràtica en el currículum educatiu; estat de la qüestió i reptes”, per Isabel Alonso, professora de secundària i membre de l’Associació Catalana de Persones Ex-preses Polítiques del Franquisme, i “La memòria democràtica al currículum de l’ensenyament reglat a Catalunya” a càrrec de l’equip docent i redactor del currículum de ciències socials de l’ESO i d’història del Batxillerat del Departament d’Educació.
Les Jornades estan obertes a mestres, professorat de secundària, de cicles formatius i d’escoles d’adults, estudiants de màster de formació del professorat, tècnics municipals de cultura i educació, entitats memorialistes, centres i entitats d’estudi, arxius locals i comarcals i, en general, totes aquelles persones interessades en l’educació i la memòria. L’entrada és gratuïta.
Quan tanta manipulació es vol introduir entre la gent jove sobre el nostre passat recent aquests jornades són una ocasió immillorable per reflexionar sobre la presència de la Memòria Democràtica a les aules.
Font i fotografia: CECBLL