En la 34a Assemblea General de l’FMC, celebrada avui a Lleida, Eduard Rivas ha pres el relleu de l’alcaldessa de Vilanova i la Geltrú, Olga Arnau, qui estava al capdavant de l’entitat municipalista en el passat mandat. Les prioritats del nou president passen per abordar definitivament la millora del finançament local i el reconeixement de les competències municipals
L’alcalde d’Esparreguera, Eduard Rivas, ha estat escollit avui nou president de la Federació de Municipis de Catalunya (FMC) en la 34a Assemblea General de l’entitat celebrada a Lleida. Rivas, qui des de feia quatre anys era vicepresident de l’FMC, pren ara el relleu de l’alcaldessa de Vilanova i la Geltrú, Olga Arnau i Sanabra, que estava al capdavant d’aquesta associació des del 2019.
La nova executiva de l’associació es completa amb set vicepresidències que aquest mandat estaran ocupades per Lorena González, alcaldessa de Balaguer; Rosa Huguet, alcaldessa de Canyelles; Lluís Mijoler, alcalde del Prat de Llobregat; Xavier Fonollosa, alcalde de Martorell; David Bote, alcalde de Mataró; Marc Solsona, alcalde de Mollerussa; Alba Pijuan, alcaldessa de Tàrrega; i Marçal Ortuño, alcalde de Torelló. Entre els reptes del municipalisme que Rivas afronta al capdavant de l’entitat hi destaquen la millora del finançament local, el reconeixement de les competències municipals, la transició ecològica i la transformació de les polítiques socials.
Durant l’acte, que ha tingut lloc en el marc de la celebració de la Fira Municipàlia, l’alcalde d’Esparreguera i nou president de l’FMC, Eduard Rivas, ha assegurat que “és un honor assumir el càrrec en la nova etapa que encetem a la Federació de Municipis” i ha apuntat que espera “estar a l’alçada del repte que suposa” i que, “per sort, comptaré amb un equip immillorable”.
En el seu discurs, Rivas ha posat en valor la transició iniciada fa 4 anys per l’FMC, amb la formació d’un govern de coalició al si de l’entitat format per forces que “representen el pluralisme de pobles i ciutats”. En aquest nou mandat l’associació manté l’aposta pel “diàleg i l’entesa entre partits” amb un comitè executiu “plural, ampli, divers i representatiu d’arreu de Catalunya” que, segons el nou president, “està al servei dels governs locals per a millorar els municipis i donar servei als Ajuntaments del país, però també per acompanyar la presa de millors decisions en el si del Govern de la Generalitat i l’aprovació de millors lleis al Parlament de Catalunya”.
El nou president ha explicat també quins són els gran reptes de treball de l’FMC pels propers 4 anys que, en el si de l’entitat, passen per establir un catàleg de serveis, mantenir i reivindicar tota la formació que s’ofereix, potenciar espais de debat, diàleg i bones pràctiques, i créixer “sumant nous ajuntaments per a enriquir amb més realitat municipal i aprendre més els uns dels altres”. Rivas també ha apuntat dos aspectes als quals donarà especial importància des de la presidència: “En primer lloc, a la cooperació entre administracions i a fer pedagogia sobre la necessitat de col·laborar els diferents nivells de l’administració per assolir millors polítiques públiques” i “en segon lloc, a Europa, l’FMC hem d’estar presents per a reclamar més recursos i fons europeus, però també hem de posar l’enfoc en decisions que es prenen i que ens afectaran a nivell legislatiu des de Brussel·les”.
En referència als reptes municipals, Rivas ha afirmat que cal “abordar definitivament la millora del finançament local i el reconeixement de les competències que els consistoris han d’afrontar”. Així mateix ha apuntat que cal garantir la correcta “transició ecològica” fent incís en polítiques actives d’habitatge, l’ús de les energies renovables, la pobresa energètica, la mobilitat o la regeneració urbana; i ha apuntat la necessitat de seguir avançant en la transformació de les polítiques socials per esdevenir ciutats cuidadores, focalitzant especialment en àmbits com la salut, l’envelliment o l’educació de les generacions futures.
Paral·lelament, Eduard Rivas ha destacat, en declaracions a l’emissora municipal, que el fet d’assumir la presidència de l’FMC suposarà un benefici per Esparreguera, ja que guanyarà influència: “L’FMC és un òrgan estratègic que té coneixement previ i opinió sobre les decisions que pren el Govern de la Generalitat i el Parlament de Catalunya que afectin al món local, és un òrgan potent del municipalisme i, des de la presidència, hi ha un plus de representació del municipi”.
Font: Ajuntament d’Esparreguera