Les dues siameses de Mauritània separades recentment en una operació a l’Hospital Sant Joan de Déu rebran l’alta a principis de la setmana que ve. Ho ha anunciat aquest divendres l’equip mèdic responsable de la intervenció, que ha destacat que les bebès, Khadija i Cherive, han superat amb èxit l’operació
La previsió és que puguin créixer de forma independent i autònoma, “amb una qualitat de vida perfecta”. Ha estat la primera vegada que l’Hospital Sant Joan de Déu ha fet una separació de siameses, de la qual n’ha destacat “l’alta complexitat” pel treball simultani de diversos equips amb dues nadons de tant sols un mes. Per afrontar la intervenció, es va crear un simulador de l’abdomen compartit.
La Khadija i la Cherive van néixer el 8 d’octubre a Mauritània unides per la part superior de l’abdomen i amb un sol cordó umbilical. En el marc del programa de solidaritat ‘Cuida’m’ de l’Hospital Sant Joan de Déu, les autoritats mauritanes van contactar amb el centre d’Esplugues de Llobregat per valorar si podien ser operades i separades. Un cop rebut l’aval dels metges, les petites van ser traslladades el 25 d’octubre en un avió de l’exèrcit de l’aire espanyol per ser intervingudes dues setmanes després. La mare i el tiet de les bebès havien arribat prèviament a l’hospital català.
El cap de cirurgia de Sant Joan de Déu, el Dr Xavier Tarrado, ha detallat en roda de premsa que les siameses estaven unides pels fetges però tots dos òrgans tenien una funció hepàtica “normal i independent”. “Això aportava tranquil·litat a l’equip mèdic”, ha ressaltat, ja que la intervenció s’havia de focalitzar en separar els fetges sense incidir en la seva funcionalitat, de manera que es reduien les probabilitats d’una complicació. “Només calia afrontar algun sangrat i fuga de bilis”, ha precisat.
L’equip mèdic va preparar la intervenció amb la creació d’un simulador virtual i imprès. “Era una situació excepcional pel nostre centre i calia garantir la màxima seguretat”, ha apuntat Tarrado. Els diferents especialistes van assajar l’operació amb maniquís que tenien l’abdomen compartit per tal de poder afinar tots els moviments i plantejar possibles complicacions. Gràcies al simulador es van identificar 50 ítems bàsics que l’equip mèdic hauria de tenir en compte el dia de la separació.
Fa deu anys que l’hospital treballa en operacions amb simulador previ, però el responsable de simulació de Sant Joan de Déu, José Maria Quintillà, ha ressaltat que era una intervenció “d’alta complexitat” perquè cada especialista tenia reptes diferents en un espai molt petit.
La col·locació de les dues bebès, crear el camp quirúrgic estèril, anestesiar-les en un camp de visió reduït, intubar-les i tenir habilitades dues taules per continuar l’operació un cop separades van ser les complexitats principals que van haver de superar els metges, que han celebrat que l’operació es va desenvolupar sense incidències durant les cinc hores que va durar.
Tot i la dificultat, la neonatòloga Ana Alarcón ha assegurat que les dues nenes es van recuperar ràpidament durant les primeres hores del post operatori, de manera que en poc temps van poder començar a menjar. Alarcón ha apuntat que la recuperació de totes dues a l’UCI va seguir el mateix ritme, fet que va permetre que abans d’ahir fossin traslladades a l’habitació, menys d’una setmana després de la intervenció.
La neonatòloga ha celebrat que la família també s’ha recuperat bé de tot el neguit provocat pel procés de separació de les siameses. Un cop tornin al seu país la setmana que ve, el seguiment de les petites el farà un cirurgià maurità que va ser present durant tota l’operació a Sant Joan de Déu. L’equip que va dirigir la intervenció ha ressaltat reiteradament que no es preveu que les nenes puguin tenir cap complicació durant el seu desenvolupament.
Aquest divendres ha visitat l’Hospital Sant Joan de Déu la ministra de Sanitat de Mauritània, Naha Mint Hamdi Uld Muknas, que ha agraït l’operació practicada pel centre. Ha assegurat que els programes de col·laboració internacional els permetien triar un altre país on fer la separació, però ha dit que van triar l’estat espanyol “amb motiu d’una confiança plena al seu sistema sanitari”.
Els especialistes han detallat que el programa ‘Cuida’m’ garanteix l’operació de pacients de països sense suficients recursos sanitaris sempre i quan es pugui pronosticar l’èxit de la intervenció i que aquesta no requereixi un seguiment a llarg termini per part de Sant Joan de Déu per possibles complicacions greus. El finançament d’aquestes operacions és a través de donacions privades.
Font: ACN