Un any més, aquest passat cap de setmana tant els i les pratenques com ciutadania de l’entorn s’ha abocat amb entusiasme a la Fira Avícola de la Raça Prat, celebrada a la Granja de la Ricarda

En aquesta cinquantena edició, l’assistència global ha arribat més de  75.000 persones, una xifra que supera lleugerament el registre de l’any passat. Des del passat divendres fins a aquest diumenge, la Granja de la Ricarda ha estat l’escenari d’un bon nombre d’activitats que han tingut lloc en el marc de la Mostra d’Entitats, al pavelló del Prat Economia, a l’Espai Gastronòmic i a la Mostra de Vins, o en el context de l’exposició que commemorava la història de la fira i la defensa de la singularitat del Prat amb motiu d’aquesta edició rodona de la Fira Avícola.

Altres dades que reflecteixen l’èxit de l’esdeveniment són els 9.500 platets (el 2022 havien estat 7.500) que s’han distribuït a l’Espai Gastronòmic i les 8.000 degustacions de vins que es van servir a la Mostra de Vins (en van ser 5.000 l’any passat). Així mateix, s’han adquirit 360 menús de fira i take away. L’oferta gastronòmica s’ha complementat amb els 17 restaurants de la ciutat que enguany han ofert el menú de fira.

Aquesta fira ha comptat amb novetats com l’ampliació del pavelló agrícola i ramader, que ha incorporat una exposició d’objectes relacionats amb el treball al camp al Delta del Llobregat provinents de la col·lecció etnològica Puig Casas. I també amb detalls molt ben rebuts per la ciutadania, com la instal·lació d’una pista d’autos de xoc com les que van aixoplugar les primeres exposicions d’aviram als anys setanta i vuitanta que ha allotjat una mostra retrospectiva a l’evolució de la Fira. En aquesta mostra s’han repartit 4.000 calendaris commemoratius de les 50 edicions de fira, 6.000 adhesius del pollastre pota blava, i un miler de facsímils de la primera exposició avícola que es va celebrar el Prat, el 1921.

Mig miler de famílies juguen al Praticipa

En el marc de la 21a Mostra d’Entitats, van dur-se a terme 39 activitats durant tot el cap de setmana, entre les quals destaca el Praticipa, un joc familiar en què van participar 505 famílies.

El premi d’enguany va ser l’àlbum de cromos amb el cartell de les 50 edicions de la Fira.

L’alcalde Mijoler anuncia l’impuls d’una Fundació Pota Blava

Així mateix aquesta 50a Fira ha estat l’escenari en què s’ha anunciat l’impuls d’una Fundació Pota Blava. En el marc de l’acte d’entrega de premis de la 50a Fira Avícola celebrat diumenge, durant el qual també s’ha lliurat un reconeixement a tots i totes les criadores i pageses que han contribuït a la fira durant les darreres cinc dècades, l’alcalde Lluís Mijoler ha anunciat la posada en marxa d’un projecte que neix des de l’impuls de l’Ajuntament i que estarà obert a pagesia, restauradors, entitats, empreses i ciutadania local.

La fundació pretén garantir i projectar al futur la criança del pollastre pota blava, fent possible que tothom qui ho vulgui, entitats i ciutadania, pugui apadrinar pollastres de Raça Prat.

El batlle ha subratllat que la idea clau de la proposta és “treballar com hem treballat sempre al Prat per tirar endavant la ciutat i el pota blava: en comú, unint esforços per aixecar una obra col·lectiva”. Mijoler ha destacat que arribar a les cinquanta edicions de fira suposa “un punt d’inflexió”, un bon moment “per mirar endavant i plantejar com al Prat del futur seguirem cuidant i promovent la nostra icona, el pota blava”.

L’alcalde ha manifestat que la fundació vol convocar “gent de la pagesia, entitats, empreses, ciutadans i ciutadanes disposades a seguir fomentant el pota blava”. “Gent disposada a convertir els actuals galliners de l’associació en galliners comunitaris que esdevinguin el punt de trobada de la ciutadania amb el seu pollastre, el pollastre del Prat, i a facilitar que tothom qui ho vulgui pugui apadrinar exemplars”, ha afegit. La proposta de fundació i la forma que tindrà es treballarà durant l’any vinent.

Ja es pot veure el documental “50 F1RES. Una història potablava”

Durant la fira, dissabte a la tarda es va presentar el documental produït per l’Associació de Gastronomia i Turisme “50 F1RES. Una història potablava”, que després es va projectar a l’estand municipal i que ja ha superat el miler de visualitzacions a Youtube.

Pots veure’l aquí!

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here