La moció que va ser aprovada a l’últim ple ordinari va ser impulsada per Movem En Comú Podem i presentada conjuntament amb PSC i ERC a l’Ajuntament defensant la regulació de l’ús del mòbil als centres educatius
Una enquesta recent d’hàbits de salut a alumnes de 4t de l’ESO de l’Àrea de Salut Pública de la Diputació de Barcelona conclou que 1 de cada 3 alumnes de 16 anys utilitza el mòbil més de 3 hores al dia. I un 45% admet que de vegades passa més temps navegant que amb els amics i les famílies.
Segons un estudi de l’Institut de Salut Global de Barcelona, fet l’any 2022, l’ús excessiu del mòbil en l’adolescència pot generar efectes sobre la salut física com el sedentarisme o el deteriorament en la visió, acompanyats d´efectes psicològics com hiperactivitat, dèficit d’atenció i símptomes depressius.
En els últims mesos grups de pares i mares de tot el país s’han organitzat a través de grups de whatsapp per tal d’evitar l’accés dels mòbils entre els menors de 16 anys.
En aquest context social la moció demana instar “al Departament d’Educació de la Generalitat a establir una normativa o directrius clares i d’obligat compliment als centres educatius, anant més enllà de les simples recomanacions o l’apel·lació a l’autonomia dels centres”.
Durant el primer semestre d’enguany el 37% dels centres educatius públics i concertats han prohibit ja l’ús del mòbil a l’alumnat.
A Castelldefels es proposa que l’Ajuntament “dugui a terme una memòria sobre les normatives que hi ha en cada centre educatiu”, que el Consell Escolar i la Regidoria d’Educació organitzin “una jornada específica sobre la presència de dispositius intel·ligents als centres escolars amb l’objectiu d’establir un diagnòstic” i que es redacti “un decàleg de bon ús dels telèfons mòbils que es difondrà entre tota la comunitat educativa”.
Finalment la moció insta a les administracions europea i estatal, “a regular l’activitat de les empreses tecnològiques, de telefonia i grans plataformes digitals, establint controls públics sobre els algoritmes que desenvolupen”.
La portaveu municipal de Movem En Comú Podem Candela López Tagliafico afirma que amb aquesta moció la seva formació política “es fa ressó d’una preocupació social que va en augment. És una situació que angoixa molt a les famílies i genera un debat dins de l’entorn educatiu. Aquest repte cal gestionar-lo de forma col·lectiva. No el podem deixar només en mans de les famílies o de la comunitat educativa. Les administracions, començant pels ajuntaments, també han d’abordar la problemàtica fomentant mesures de regulació, prevenció i educació”.
La moció va ser aprovada per unanimitat de tots els partits polítics representats al’Ajuntament de Castelldefels en l’últim ple ordinari celebrat el dia 24 de novembre.